Gå til sidens hovedinnhold

Kommunereformen og folkedemokrati

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Aftenpostens fagmagasin «Innsikt» nr. 6 har professor i statsvitenskap, Tor Bjørklund, interessante betraktninger om folkeavstemninger/kommunesammenslåinger. For det første, kommunalminister Jan Tore Sanners prinsipp om gulrotmodell ved frivillige sammenslåinger. Starten er 50 millioner kr. Deretter 150 millioner, og deretter 200 millioner årlig.

De mindre kommuner vil etter Sanners piskmodell få redusert sine statlige tilskudd. For det andre: Bjørklund mener med andre ord, at alternativet til frivillig løsninger kan i tillegg til økonomisk baksmell, bli «overkjøring fra Stortinget neste år».

Det som opptar undertegnede, er på hvilken måte vårt folkestyre skal utøves, og dermed hvordan folk i by og land skal respekteres ved å gi sine råd. Jeg vil tro at Stortinget er sitt ansvar bevisst ved å respektere valgresultatet. Tvang har ingen tradisjon i vårt demokrati. Hvorvidt min stemme havnet i «ja eller nei sprekken» i valgurna er ikke interessant.

Angående Oppland og Hedmark fylker har de respektive fylkesmenn kommet til forskjellige konklusjoner. På kommunenivå i Vestoppland uttrykker flere at i demokratiets navn må folket på grasrota lyttes til, selv om avstemmingen var rådgivende. 17. september, i OA, uttrykker ordfører Guri Bråthen at bryllupet er avlyst. Dette på vegne av regionområdet i GLT. I tillegg sier ordfører Iddberg, Gjøvik, at folkets råd må følges: «Vi har fått et klart og tydelig råd fra innbyggerne», (OA 1. juni).

Erna Solberg uttrykker i motsetning til sin egen kommunalminister: «Jeg mener jo at vi alltid skal ha stor respekt når man spør folket om råd, så respekterer man det». Dette uttrykte hun angående Brexit, men som et demokratisk prinsipp vil uttalelsen være generell. Ellers vil det oppfattes som dobbeltmoralisme, og hykleri. Folket har talt. Da respekterer vi folkeavstemmingen. Hva framtida måtte bringe, tar vi ved neste korsvei.

Kommentarer til denne saken