Gå til sidens hovedinnhold

Skytterkonge som bommer på skiva

Artikkelen er over 4 år gammel

Gjennom flere – eller er det alle? – år har Nordre Land kjempet mot et mer integrert samarbeid med nabokommunene, delvis unntatt Søndre Land. Det har aldri vært aktuelt for NL å ha noe med de øvrige kommunene i Gjøvik-regionen å gjøre.

Nå ser vi at utfordringene i Land er så store at de «ønsker et felles barnevern med Gjøvik og Totenkommunene». I tillegg ser vi at Land-kommunene ønsker naboene med i et samarbeid om næringsutvikling. Vel og bra, men hadde det ikke vært bedre å dra grensene ennå litt videre ut? Det nytter lite med «oppturprosjekter» dersom man fortsatt er navlebeskuere.

På Toten har vi nylig sett at det finnes miljøer som ønsker seg flyttet til nabokommunen Gjøvik. Slike ønsker har sine årsaker. Man ser at utviklingen stopper opp i eget område, og søker derfor muligheter hos naboen. En naturlig tankegang. Men det fører neppe til en bedre løsning å drive «kannibalisme» mot hverandre. Det er ingen kommuner som blir akkurat «passe stor».

Disse små eksemplene jeg her har nevnt, viser med all tydelighet, at man like godt først som sist kan hjelpe hverandre ved å bli en felles kommune. Dette er vel å banne i kirken for enkelte, men vi bor i ett bo- og arbeidsområde, og er i høyeste grad avhengig av hverandre. Vi får ikke bedre tjenester ved å slåss innbyrdes, men oppnår antagelig det motsatte.

Det henvises til «folkemeningen», dvs avstemminger som mest er styrt av følelser og ikke realiteter. Med den følge vi nå ser konturene av.

Kommentarer til denne saken