– Jeg går fortsatt for kommunesammenslåing

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerMeningsutvekslingene tiltar i styrke. Vår lokalavis OA har nær sagt daglige oppslag om kommunesammenslåinger, sammenslåinger i flere forskjellige fasonger. Fra Valdresregionens mange småkommuner, til Gjøvik og Toten-kommunene samt de to Land-kommunene.

Bygdelistas Arnfinn Eng har for lengst tonet flagg – helt oppskriftsmessig og som forventet. Sist i sitt innlegg i dagens OA. Eng har full rett til å ha sine meninger slik vi alle har i et land med ytringsfrihet, men å kalle en ev. sammenslåing mellom de to Land kommune for et «Djevelens verk» – er etter min mening å skyte langt over målet. Men typisk Arnfinn.

For leserne av OA har det vært kjent i lengre tid at jeg går helhjertet inn for en sammenslåing av de to Landkommune. Har hatt mange leserinnlegg hvor jeg har tatt opp dette temaet. Hvorfor, jeg gamle mannen, er engasjert i dette er så enkelt som så: Jeg har tro på at det vil bli til det bedre for innbyggerne i begge kommuner – så vel Søndre som Nordre Land.

Selv om det er vel 50 år tilbake i tid, så husker jeg godt mitt første møte med lokalpolitikken, det som innvalgt til kommunestyret i den ferske « storkommunen» – Nordre Land. Med min beste vilje kan jeg ikke huske noen store motforestillinger – noen store konfrontasjoner mellom representantene fra Torpa kontra de fra gamle Nordre Land. I dag, mere enn 50 år siden denne sammenslåingen, er det vel ingen som ville ønsket at Torpa skulle bestått som egen kommune. I dag mener jeg definitivt at tiden er moden for å gå inn i en ny sammenslåing av kommuner.

Siden Shi-komiteens kommunemønster ble satt i sene, til i dag har det skjedd en revolusjonerende utvikling. Årevis siden at folk hadde behov for å ved personlig frammøte, komme til kommunekassereren for å betale sin skatt og sine avgifter. Vår nåtid kontra fortid kan ikke sammenliknes overhode.

Stort sett all kommunikasjon skjer i dag via` PC eller nettbrett. Vi har blitt fanget av elektronikken, på godt og ondt – kanskje. Og til deg Arnfinn og alle øvrige og som er så «livanes» redde for sentralisering, så minner jeg om at vi nå lever i en helt annen tid – og at utviklingen har vi ingen muligheter for å stanse, slett ikke stoppe. Større enheter, større kommuner vil på sikt få en klar gevinst knyttet til langt lavere driftskostnader. Penger kan spares og muligheter for bedre kommunale tjenester vil kunne oppnås. En mulighet for et mindre byråkrati kan man også øyne, mener jeg.

Jeg går fortsatt for kommunesammenslåing – og om det finnes noen der ute som kunne tenke seg å invitere med Øvre Snertingdal og Etnedal inn i den nye Land kommune – velsigner jeg med glede en sådan løsning Håper innbyggerne i Nordre og Søndre Land går mann av huse under folkeavstemningen i mai måned – og at vi får et klart flertall for sammenslåing. Vi må leve våre liv i nåtid og se med dagens øyne på nødvendig omstrukturering. Behovet for gode kommunale tjenester vil bare øke, øke formidabelt.

Storsamfunnet vil etter hvert få store vanskeligheter med å overføre til kommunene de store rammetilskudd som vi i dag er vitne til og blitt avhengig av. Vi må bli større og vi må bli sterkere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags