Skal vi forberede oss til framtida Sp?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Meninger 

Etter at Venstres stortingsrepresentant Ketil Kjenseth foreslo i OA og GD at enkelte kommuner i Oppland burde slås sammen, har det vært voldsomme angrep i media og på sosiale medier fra flere Senterpartipolitikere.

«Jeg ble sjokkert da jeg så oppslaget i OA. Vi må ha respekt for folkets mening» -Ivar Odnes i OA 10.01.17. Han henviser selvfølgelig til de rådgivende folkeavstemningene. Folkeavstemninger med svært lav deltakelse. Folkeavstemninger drevet fram av SP og SV; De visste selvfølgelig at de som møtte opp kom til å svare nei. De aller fleste folk er endringsuvillige – «Vi vet hva vi har, og kan ikke være sikre på at det nye er noe bedre». Siden begynnelsen av 1900-tallet har alle folkeavstemninger bortsett fra én blitt «Nei».

Den eneste gangen svaret ble «Ja» var i 1926 da man stemte over om brennevinsforbudet skulle oppheves!

Vel, har dere respekt for folkets mening, Odnes? Faktum er at kommunesammenslåing var en av de viktigste sakene i valgkampen 2015. Høyre, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti var alle for kommunesammenslåing og hadde dette i sine partiprogrammer – disse partiene oppnådde 76,6 prosent av stemmene ved valget i -15.

76,6 prosent av dem som stemte ved valget stemte altså på partier som ønsket å gjøre noe med kommunestrukturen. Solid flertall! Vi velger altså politikere for at de skal ta avgjørelser på vegne av oss alle. Og hvorfor ønsker de største partiene og gjøre kommunene større? For å plage innbyggerne? For å sentralisere?

Nei, saken er at AS Norge har en pengepott – hvordan skal vi fordele den mest mulig rettferdig og lønnsomt? Og hvordan kan vi sikre gode nok fagmiljøer innen for eksempel barnevern, folkehelse, psykisk helse, osv.

Norge har en stadig mer aldrende befolkning – særlig i distriktene (pga. at ungdommen flytter ut). Hvordan skal vi sørge for at distrikter med lave fødselstall og aldrende befolkning skal få inntekter og arbeidskraft nok til å møte pleie- og omsorgsbehovet som øker kraftig fra 2025? Det er nå vi har den aller beste muligheten for å organisere oss best mulig for å møte disse utfordringene – det handler altså ikke om sentralisering – men best mulig tjenester til innbyggerne. I stedet for å administrere 428 (antall kommuner) ulike hjemmetjenester, sykehjemstjenester osv. så mener Venstre at dette kan løses smartere – mer penger til tjenester til befolkningen, mindre til administrasjon. Det er ikke så mange tjenester vi trenger å reise til Rådhuset/kommunehuset for å løse lenger – vi har fått både telefon og internett siden forrige kommunereform i 1964! Og for alle som mener at makta skal flyttes nærmere folket; større kommuner betyr flere statlige oppgaver som kan løses lokalt, da er større kommuner svaret. Spørsmålet vårt blir derfor; hva er Senterpartiets svar? «La alt være som det var – det er tryggest slik!»

t

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags