30. mai er det folkeavstemning

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDenne dagen skal velgerne i kommunen vår si hva de mener om deltakelse i en eventuell storkommune.

Dette er et viktig valg for framtida – kanskje for de neste 50–60 åra. Ingen er vel i tvil om at dette er den viktigste saken det nåværende kommunestyret på Gjøvik skal ta stilling til. Folkeavstemningen er «bare» rådgivende, men jeg forutsetter at kommunestyret lytter til og retter seg etter folkets mening! Derfor er det så viktig at folk flest møter opp på valgdagen.

Jeg vet ikke om det betyr noe som helst for folk flest hva en enkel leserbrevskribent fra Kollstoppen mener–og han har etter hvert brukt opp alle argumentene sine MOT storkommune, men gjør et siste forsøk nå i innspurten for å få flest mulig av velgerne til å stemme som meg = NEI!

Jeg har et prinsipielt syn på alt som er STORT det være seg EU, EU-parlamentet, storsykehus eller storkommune etc. Dette ut fra begrunnelsen om at dess større–dess mindre innflytelse til folk flest. Det enkelte menneskets innflytelse, medbestemmelse blir mindre dess større sammenslutningen er.

Det største politiske spørsmålet i vår levetid er spørsmålet om norsk medlemskap i EU. Det største lokalpolitiske spørsmålet for oss som bor på Gjøvik = spørsmålet om Gjøvik skal bestå som egen kommune, eller bli en del av en større kommune. Stort er mitt hovedargument for å være MOT! Det er naturligvis demokratiet og folkestyret jeg er redd blir mindre i en storkommune.

Dersom jeg har regnet riktig (og med henvisning til intensjonsavtalen) vil antall folkevalgte bli i underkant av 40 prosent lavere i den nye storkommunen. Dette er bare ett eksempel på at demokratiet blir mindre. Dette er naturligvis viktig og krymper kontakten mellom de folkevalgte og folket.

Jeg leser og leser i den inngåtte intensjonsavtalen – og finner bare ett tungt og konkret argument–vi skal bli større–da blir alt så mye bedre, men det står også at alt skal være som før! Dette går ikke i hop! Naturligvis blir det ikke slik. I dag har vi tre av alt–tre ordførere, tre rådmenn, tre NAV-sjefer – og slik er det hele veien nedover i administrasjonene i alle kommunene. Etter fusjonen blir det naturligvis ikke slik–TO av hvert må bort!

Som nevnt ovenfor har jeg brukt mye tid på den inngåtte intensjonsavtalen og finner ingen argumenter for hvorfor jeg skal stemme JA. Gjøvik kommune har tingene sine på stell – med gode tilbud til de som bor i kommunen vår. Hvorfor skal tjenestetilbudet bli bedre fordi vi blir større? Intensjonsavtalen sier ingenting om hvordan dette skal gå til og det er faktisk intensjonsavtalen som er det dokumentet vi har som grunnlag for vår stemmegivning på valgdagen! Dette er et nesten intetsigende og lite konkret dokument. Som sagt over–jeg har ingenting til overs for det store–derfor har jeg stemt NEI og jeg anbefaler deg å gjøre det samme!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags