Gå til sidens hovedinnhold

Kommune-sammenslåing på Toten? Nei!

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gjøvik kommune har ca. 30. 000 innbyggere og Østre Toten ca. 15.000. Begge er derfor av de store kommuner i landet. Men større må vi bli, mener noen. Vi er nemlig inne i en boble med sentralisering, må vite. Ikke bare Telemarksforskning har arbeidet med fordeler/ulemper av å øke kommunestørrelsene, men også bl.a. professorene Morten Øgård, Lars Erik Borge og Bjarne Jensen. De statistiske resultatene nedenfor er stort sett fra disse tre. Ser vi på statistikker som viser bl.a. innbyggernes tilfredshet med sin kommune, vil vi se at de små kommuner har størst andel med tilfredse innbyggere. Tilfredsheten med sin kommune vil gradvis minke i takt med kommunes økende størrelse. Jeg må nok allikevel innrømme at mange av disse kommunene vil tjene på å være noe større. Professor Morten Øgård hevder at de fleste stordriftsfordelene allerede er oppnådd med et innbyggertall på ca. 15.000. Her begynner stordriftsulempene å gjøre seg gjeldende. Ved 55.000 innbyggere vil stordriftsulempene gjøre seg sterkt gjeldende.

Ser vi på kommunebarometrene, som måler gjennomføringen av 12 ulike sektorer i hver av landets kommuner, vil en se at både Østre Toten og Gjøvik ligger ganske godt an. Ikke minst Ø. Toten, som ligger som nr. 16 av landets 428 kommuner når det gjelder eldreomsorg. Av frivillige aktiviteter ligger også vår kommune meget godt an. Vi har en god kommune å bo i.

De siste årene har det vært en markert økning i folketallet i Østre Toten. Det skal vi være stolte av. Jeg tror ikke at vi vil få det bedre etter en eventuell sammenslåing. Heller motsatt. Jeg tror heller ikke at vi får det bedre økonomisk etter en eventuell sammenslåing, selv om regjeringen i så fall vil gi oss ca. 5 promille i økt statsstøtte, som gulrot. Den gulroten vil ikke vare så lenge.

Det har vært mange avisinnlegg i det siste, ang. kommunesammenslåing. De aller fleste sier nei. To av de siste vil jeg anbefale at dere leiter opp: Oppland Arbeiderblad 11. mai s. 15: «Kommunereformen. Hva var spørsmålet?» av Fagforbundet i Ø. Toten. I samme avis den 13. mai, s. 15 av Kari Røssum: «Si ja til Østre Toten som fortsatt eigen kommune.» For at avstemningen skal ha størst mulig betydning, må flest mulig stemme.

Kommentarer til denne saken