På tide å erklære klimakrise

KRISE: - Storbritannia, Irland, Canada og flere andre land har allerede erklært klimakrise. Dette er ikke bare en symbolhandling, det gir politikerne et sterkt mandat til å gjennomføre tiltak som monner, skriver Suhur Lorch-Falch.

KRISE: - Storbritannia, Irland, Canada og flere andre land har allerede erklært klimakrise. Dette er ikke bare en symbolhandling, det gir politikerne et sterkt mandat til å gjennomføre tiltak som monner, skriver Suhur Lorch-Falch. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerOrganisasjonen World Saving Hustle (WSH) har startet innsamling av underskrifter i hele landet for alle som ønsker å erklære at det er klimakrise i sitt fylke. Hedmark og Oppland fylkesting må nå behandle saken da det er kommet inn over 500 underskrifter i hvert fylke.

Storbritannia, Irland, Canada og flere andre land har allerede erklært klimakrise. Dette er ikke bare en symbolhandling, det gir politikerne et sterkt mandat til å gjennomføre tiltak som monner. MDG har fremmet en sak på Stortinget som vil forplikte Regjeringen til å følge opp ungdommens klimakrav. Bodø er første by i Norge som vedtar klimakrise etter forslag fra De Grønne, og flere steder følger etter.

Klimaendringene er her allerede, og de rammer mennesker, dyr og natur i Norge. Tørkesommeren i fjor var en vekker for mange. Verst var det for bøndene som fikk det umulige valget mellom å la dyrene sine sulte ihjel eller avlive på grunn av fôrmangel. Dette er bare forsmaken på hva vi har i vente hvis vi ikke gjør nok for å kutte utslipp nå. Titusenvis norske ungdommer har latt seg inspirere av Greta Thunberg og streiket for klima. De fortjener å bli tatt på alvor.

FN kom akkurat med en ny rapport som viser hvordan artene dør ut i rekordfart, og vi får stadig vite at havene flyter over av plast og atmosfæren fylles med klimagasser. Det er viktig å erkjenne alvoret, og jobbe med løsninger.

Miljø- og naturødeleggelse skjer lokalt i hele verden, og Hedmark er ikke et unntak. Sårbare områder bygges ned med veier, nye hyttefelt og annen infrastruktur. Tiden er inne for at vi bremser opp og finner nye måter å jobbe og leve på.

Vi kan ikke bygge ned sårbar natur med vindturbiner og det er ikke bra for fisken når alle elver legges i rør. Mye strøm går tapt fordi linjenettet er gammelt, og mange turbiner kan oppgraderes. Det vil være mange arbeidsplasser klare til dem som vil vedlikeholde og effektivisere det som alt er nedbygd, og det er dit vi må.

Innlandet er et stort fylke med spredt befolkning. Bilen vil være viktig i uoverskuelig framtid for mange av dem som bor i distriktene. Det er heller ikke et mål å ta fra folk det de trenger. Det vi må tenke på er om vi trenger å kjøpe alt nytt, dra så ofte på korte utenlandsturer med fly. og om vi kanskje kan produsere langt smartere og bruke ressursene mer effektivt.

MDG vil jobbe for at folk får bedre liv med mindre hverdagsstress og kjøpepress, og mer livsglede og tid til dem som faktisk betyr mest, familie og venner. I fylkestinget skal vi jobbe for at det blir lettere å leve mer i tråd med de rammene naturen setter. Ungdommen krever det,og det er de som må leve lengst med politikken vi vedtar.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags