Klimasmart i byggeprosessen

GRØNT PÅ TAKET: - Effekten av grønne tak er nå så godt dokumentert at i noen byer i Europa er det påbudt i deler av bebyggelsen, skriver artikkelforfatteren.

GRØNT PÅ TAKET: - Effekten av grønne tak er nå så godt dokumentert at i noen byer i Europa er det påbudt i deler av bebyggelsen, skriver artikkelforfatteren.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevVi har solide forskningsdata som viser at været blir villere og våtere. Vi merker til stadighet at vi har mer nedbør, og leser i overskriftene om ras, flom og oversvømte kjellere. Forebygging av skader er ikke alltid enkelt, men noen ganger finnes det gode råd vi alle kan benytte oss av. Et av disse rådene er noe vi ønsker å gjøre bedre kjent, og motivere for å få til i kommunen vår; nemlig de grønne takene. Både utbyggere og privatpersoner kan ha glede av denne typen tak.

Med klimaendringene kommer ofte styrtregn, og med dette styrtregnet kommer flomfaren. På tettsteder kan belastningen på avløpssystemene bli stor og overvannet ledes ikke hurtig nok bort. I tillegg til å legge til rette for at vannet skal kunne ledes bort, finnes en like enkel som genial flomforebygging – de grønne takene. Disse vil kunne fungere som flomforebygging ved at vannmengden og intensiteten på avrenningen dempes.

I tillegg til dette vil, såfremt taket er konstruert riktig, takets levetid kunne øke. Dette fordi temperatursvingningene ikke blir så store og opphetning ikke skjer i samme utstrekning av materialene, solstrålene når ikke ned til dem. Det vil isolere godt på varme dager, svevestøv vil fanges inn, CO2 vil bindes og støy blir dempet. Selve bygningsmassen vil kjøles ned og luftfuktigheten øke. Grønne tak kan også bidra til at det biologiske mangfoldet øker, noe vi sårt trenger etter at gamle dagers dyrkningsmetoder er endret og blomsterengene i ferd med å bli borte.

Med passende planter, som sedum, behøver ikke taket å veie mer enn et konvensjonelt takstein-tak. Det er viktig å velge plantesorter som både kan tåle store vannmengder og også være tørketålende. Gress egner seg ikke godt, det blir fort brunsvidd. NVE, SINTEF, Enova og UMB er instanser som har god og bred forskningsbakgrunn å presentere på dette tema.

Effekten er nå så godt dokumentert at i noen byer i Europa er grønne tak påbudt i deler av bebyggelsen. Malmø er også en foregangsby der disse takkonstruksjonene er godt utprøvd. Det er å håpe at Vestre Toten kan bli foregangskommune i vårt land, og legge dette inn som et element i kommunens planstrategi.

Og du; likte du idéen om grønt tak? Du kan også lage grønn vegg!

Veslemøy Linde

2. kandidat Vestre Toten MDG

Raufoss

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags