Framtida har begynt

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerSom andre er også April Sønsteby bekymret for framtida, med drivhuseffekt og klimaproblemer. Sønstebys innlegg er illustrert med foto fra megabyen Delhi i India, der folk flest sliter med fattigdom og alt det den fører med seg, som helsefarlig forurensning av både luft og vann. Vi må ikke glemme at fattigdom fortsatt er det desidert største verdensproblemet.

Sentralregjeringen i India har erkjent at den «hellige» elva Ganges er «verdens største kloakk»; men makter ikke å gjøre noe som monner med det: Indian Rivers Interlink Project er en både for omfattende og for nasjonal vannplan, som mangler finansiering og «står i stampe». Dette gjelder også for det viktigste av mange delprosjekter der: Kanal fra Sarda (som er Nepals vestgrense) til Yamuna nord for Delhi, med mulighet for forlengelse videre vestover til den tørreste delen av India.

India trenger nok bistand utenfra til både bedre planlegging og finansiering av store vannprosjekter: Vannet fra Sarda vil vel dekke behovene vestover til og med Delhi; men neppe lengre vestover. Derfor må det nok «hentes» vann til nevnt kanal også fra en større elv, som har navnet Girwa i Nepal og Ghaghara i India, med inntak fra basseng som må demmes opp like nord for småbyen Chisapani inne i Nepal.

Med «global oppvarming» blir det vel enda kraftigere monsunregn i Bangladesh, østlige deler av India og Nepal, og enda varmere og tørrere klima i vestlig del av India og Pakistan. Da vil det bli enda viktigere å ta vann fra elver i Nepal i kanaler vestover, i stedet for å la det renne østover i Ganges. Forurensningen av Ganges er visst aller verst nedstrøms den «hellige» byen Varanasi (Benares). Det problemet bør vel takles med tilførsel av noe nytt vann til Ganges oppstrøms Varanasi, i lang kanal fra elver fra Bhutan, som er sideelver til Brahmaputra.

Vi i Norge har tatt opp og eksportert enorme mengder jordolje og naturgass, og har med det skaffet oss veldig mye finanskapital, som vi kaller Statens pensjonsfond utland. Det går an å selge ut aksjer og obligasjoner fra dette fondet, så mye penger som da kommer inn kan lånes ut til for eksempel staten India, med «øremerking» for store vannprosjekter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags