Klimaordførere med ambisjoner

GJØR NOE: – Jeg oppfordrer alle dere som leser dette til å sette dere personlige klimamål, skriver fylkesordføreren.

GJØR NOE: – Jeg oppfordrer alle dere som leser dette til å sette dere personlige klimamål, skriver fylkesordføreren. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Klimautfordringene er vår tids største utfordring. Vi er den første generasjonen som ser konsekvensene av klimaendringene, og den siste generasjonen som har mulighet til å gjøre noe med dem. Dette krever både globale og lokale handlinger.

For 2019 er Oslo utnevnt som europeisk miljøhovedstad, og det innebærer et ansvar for å gå foran i klimadugnaden. I den forbindelse deltok jeg på en ordførermarkering 7. februar i Oslo Rådhus, der 55 ordførere signerte en felles erklæring om miljø og klima. En del av løsningen er at kommuner og fylker tar klimaansvar, som Oppland fylkeskommune har gjort denne perioden gjennom å blant annet utarbeide et klimaregnskap, avsette 50 millioner kroner til et grønt næringsfond, stille klimakrav og redusere utslippene fra kollektivtransporten.

I tillegg er tretten ordførere på Østlandet utfordret til å ta det enda lengre og være med på Klimaordførerne. Det er et 30-dagers prosjekt der vi er utfordret til å gjøre klimaarbeidet personlig, og gå inn for én endring for et bedre klima i eget liv. Fra Innlandet deltar Guri Bråthen fra Østre Toten, Einar Busterud fra Hamar, Kamilla Thue fra Eidskog, Bente Elin Lilleøkseth fra Løten og undertegnede. Fram til 9. mars kan du følge hvordan vi klarer oss på #klimaordforerne og på hjemmesiden www.klimaordforerne.no.

Den utfordringen jeg har valgt er å reise kollektivt når jeg kan og kjøre bil bare når jeg må. Målet er en markant endring i min hverdag. Oppland er et langstrakt og bilbasert fylke, men ved å sjekke rutetabeller for hvert oppdrag jeg skal ut på er ambisjonen å ta buss og tog mye oftere. Mange ganger er tilbudet bedre enn vi tenker over. Og hvis flere av oss reiser kollektivt litt oftere, vil det på sikt bidra til at tilbudet blir enda bedre.

Jeg oppfordrer alle dere som leser dette til å sette dere personlige klimamål. Samtidig er jeg opptatt av at det er realistiske mål. Det tjener ikke saken at enkelte fra klimaeliten uansett påpeker at innsatsen din aldri er tilstrekkelig, eller at du ikke setter deg ambisiøse nok mål. Da skyver vi vanlige folk fra oss i klimadugnaden, og det har vi ikke råd til. Vi trenger et bredt og folkelig engasjement, der vi bidrar i fellesskap.

Samfunnsendringer kan skje veldig raskt dersom enkeltmennesker tar aktivt del i endringen. Ikke bare fordi individuelle valg i seg sjøl er viktig, men fordi de starter nye samtaler og endrer hvordan man forstår samfunnsendringer. Vi tror at verden fort kan endre seg i en klimavennlig retning, når vi først har passert vippepunktet i samfunnet. Vi tror også at det er nettopp du kan spille en nøkkelrolle i dette skiftet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags