Partiet De Kristne svarer Naturvernforbundet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerKarin Swane fra Naturvernforbundet Gjøvik/Toten har skrevet et innlegg i OA der hun spør Partiet De Kristne om metan og dennes funksjon som drivhusgass. Jeg skrev i et innlegg tidligere at metan fungerer i et «spekter som allerede er tatt opp av andre drivhusgasser», og det er dette hun sikter til.    

Vedrørende klima uttaler jeg meg som politiker for Partiet De Kristne og på bakgrunn av politiske vurderinger av hva verden kan forvente seg av temperaturendringer i tiden som kommer, basert på forskernes funn. Dette er viktig med tanke på klimatilpasninger i tiden som kommer, også lokalt. Angående metan og denne gassens evne som drivhusgass viste jeg i forrige innlegg til Dr. Tom Sheahen som i ti år var leder for National Renewable Energy Laboratory i USA. Han skriver at konsentrasjonen av metan må være hundre ganger dagens nivå for å ha samme oppvarmingseffekt som vanndamp. Ut ifra dette konkluderer han at metan ikke er en relevant drivhusgass.

John Tyndall (1820-1893) var eksperimentell fysiker og professor i fysikk ved Royal Institution of Great Britain i London. Han er kjent for mye, inkludert studier av drivhusgasser. Flere snakker om han som den som oppfant klimaforskningen. Tyndall studerte blant annet infrarød stråling og gassers evne til å absorbere dette. Jo bedre evne de har jo mer effektive er de som drivhusgasser. Han fant også ut hvilke spekter de forskjellige drivhusgassene fungerer i.

Metan viste seg å ha svært stor evne som drivhusgass. Swane påpeker selv at den er 22 ganger så kraftig som CO2. Andre sier mer, helt opp til 30 ganger. Så hvorfor er ikke metan en farlig drivhusgass? Det er det tre grunner til. Det er relativt liten mengde metan i atmosfæren, den har en 12 års halveringstid, og den spekter som drivhusgass dekkes av andre. Jeg nevnte vanndamp i mitt forrige innlegg. Også N2O dekker det samme området. 

Så hva handler dette «spekteret» om?  Drivhusgassene fungerer ved å absorbere infrarød stråling (utgående varmestråling). Men alle fungerer ikke likt på alle områder. N20 (lystgass) fungerer i to smale spekter ved ca 4,5 og ca 7,9 mikrometer. CO2 har et kraftig spekter ved 15 og en smalere ved ca 4,3. Vanndamp er helt dominerende og nøytraliserer over halvparten av CO2s spekter og de meste av de andre drivhusgassene, unntatt ozon.

Metan har et smalt spekter ved ca 7,6 og et ved ca 3,1 mikrometer. Det ved 3,1 er i solspekteret og dermed avkjølende. Det betyr at Metan virker både oppvarmende og avkjølende. Begge områdene dekkes nesten helt av vanndamp. Oppvarmende dekkes også vesentlig av N2O. 

Summen av dette gjør at forskere som Dr. Tom Sheahen kommer fram til den konklusjon at metan ikke er en relevant drivhusgass.  

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags