Fremtiden blir kaldere

KLIMA: – I vår tid er den desidert største illusjonen klimakrisen, skriver artikkelforfatteren. 

KLIMA: – I vår tid er den desidert største illusjonen klimakrisen, skriver artikkelforfatteren.  Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerVi mennesker lar oss gjerne styre i spesielle retninger av folk som er gode på å overbevise. Slik har vi fått revolusjoner og verdenskriger. I vår tid er den desidert største illusjonen klimakrisen. 

I skrivende stund tror over 80 prosent av Norges befolkning på hypotesen om at klima blir varmere over hele jorden, og at årsaken er CO2. De tror også løsningen er å redusere utslipp av CO2. Dette er så styrt av følelser at faktainformasjon ikke spiller noen rolle. Selv matsvinn er nå en del av klimakampen.

I Gjøvik har klimarådgiveren foreslått CO2-fri sone midt i Gjøvik by. Dette er meningsløst, selv om en tror at CO2 er årsaken til en tenkt global varmeøkning, rett og slett fordi trafikken kan kjøre utenom. Det er en grei miljøide, men elendig klimaide.

Det er dårlige tider for realfaget, der fornuft, logikk og faktabasert kunnskap er rådende. For en del god del år siden var jeg sammen med ordfører Iddberg, dåværende rådmann Lesjø og 4-5 andre på en klimakonferanse i Gjøviks vennskapsby Næstved i Danmark. På konferansen ble det lagt fram en tabell som viste hvor varmt det kunne bli hvis utslipp av CO2 fortsatte å øke. Tabellen viste en dobbel økning av temperaturen ved en dobling av CO2-nivå. I pausen gikk jeg bort til ordfører og rådmann og utfordret dem. Men de så ikke noe problem med tabellen; de visste rett og slett ikke hvordan CO2 fungerer som klimagass.

CO2 som klimagass er logaritmisk; effekten som klimagass øker dramatisk i begynnelsen, mens den avtar like dramatisk med mengde. Det kan sammenlignes litt med hvordan en tett tåke gjør at du kan stå 15 meter fra en husvegg og ikke se husveggen. Hvis den tette tåken blir dobbelt så tett betyr ikke det at du ser veggen dårligere. Du ser det like dårlig. Den nye økningen har ingen effekt.

Slik er det også med økningen av CO2 i atmosfæren fra dagens nivå. Om den øker til dobbelt av førindustrielt nivå vil klimagasseffekten knapt forsterkes i det hele tatt. Det er derfor klimarealister sier at CO2 ikke kan ha den oppvarmingseffekten som det rådende klimamiljøet sier. Solens varmestråling overgår CO2s klimagasseffekt og er helt dominerende som drivkraft for global temperatur.   

Effekten av denne kunnskapen (som overhodet ikke er ny) er at det ikke spiller noen rolle for klima på jorden hvor mye CO2 vi slipper ut. Det som spiller noen rolle er hvordan solen gjør sin jobb med å varme opp vår atmosfære.

Vår nære fremtid blir kaldere (globalt). Denne påstanden er hentet fra astrofysikere; både de som tror på CO2-hypotesen og de som ikke gjør det. Blant annet sier Valentina Zharkova på Northumbria University i Newcastle at solens aktiviteter viser en avkjøling på jorden fra 2021 og til 2054. Hun er så konkret fordi solens sykluser er på 11 år, så hun tar med 3 slike sykluser.

Forskerne spår ikke fremtidige temperaturer konkret, men de sammenligner klima i denne perioden som kommer med klima rundt 1600-1700-tallet. På den tiden var de norske isbreene på sitt største på 15.000 år, og det var tykk is på Themsen. Perioden blir kalt «Maunder Minimum» etter den engelske astronomen Edward Walter Maunder.

Det viktigste vi gjør framover angående klima er å tilpasse oss at det blir kjøligere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags