Jubel over klimajuks

8ILLUSTRASJONSBILDE

8ILLUSTRASJONSBILDE

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jubelen sto i taket da Google nylig annonserte i en pressemelding at de skal basere all sin europeiske virksomhet på vindkraft fra Norge. Og i fjor besluttet Apple å investere 14.6 milliarder kroner i nye datasentre som skal drives av norsk vannkraft.

Men ingen av disse datasentrene skal ligge i Norge. Stikk i strid med de ambisjoner Regjeringen, og senere Stortinget, la til grunn da de behandlet Energimeldingen tidligere i juni.

For her heter det: «Regjeringen ønsker etableringer av store datasentre og annen industri som kan utnytte klimavennlig energitilgang og gunstige energipriser i Norge».

Ambisjonen i Energimeldingen er i ferd med å bli oppfylt, men uten at det etableres en eneste virksomhet, arbeidsplass eller forretningsmulighet i Norge. Råvarelandet Norge fornekter seg ikke: I stedet for å oppmuntre til å ta den fornybare krafta i bruk i Norge, til nasjonal grønn verdiskaping, velger norske kraftprodusenter heller å sende den fornybare energien ut på billigsalg i Europa.

Men det er ikke den fysiske kraften de selger. De eksporterer «fornybarheten» av sin kraft-produksjon til utlandet gjennom såkalte «opprinnelsesgarantier», som er et papirbevis på at en gitt mengde strøm er produsert med fornybare energikilder.

Tore Strandskog,

Tore Strandskog,

Så kan IT-gigantene, som kjøper disse papirbevisene, hevde at de driver miljøvennlig, mens de i kanskje i realiteten drifter sine anlegg i land som baserer seg på fossil kraftproduksjon.

Noen kaller dette «greenwashing». Det er vel mer korrekt å kalle det klimajuks.

For det er vel her naturlig å reise følgende spørsmål: 1) Når «renheten» i vår kraftproduksjon blir sendt til utlandet, hva slags strøm blir vi sittende igjen med i Norge? Og 2) Hvilke klimaintensiver har industrien til å forbli i Norge?

Svaret 1): Dette varierer fra år til år, men ifølge NVEs offisielle varedeklarasjon fra 2014 består den norske kraftmiksen av 91 prosent kullkraft, gasskraft og kjernekraft. Det er etter at vi har solgt «renheten!» ut av landet. Svar på spørsmål 2): Ingen.

Kjøp og salg av opprinnelsesgarantier har ingenting med klima og energi å gjøre. Apple, Google og alle andre som kjøper norske opprinnelsesgarantier blir lurt, eller lar seg lure. De vet selvsagt at den fysiske kraften de bruker ikke er norsk fornybar vannkraft. Men de fremstår som miljøvennlige.

Ekstra problematisk blir det når dette systemet fjerner viktige klimaargumenter for å plassere ny industri i Norge.

Det er nå viktig at Regjeringen endrer beregningen av NVEs varedeklarasjon, slik man antydet i Energimeldingen, slik at det ikke lenger er tvil om at norske forbrukere og norsk industri faktisk får det de har betalt for, nemlig ren energi.

Da kan det også hende at ønsket om store datasentre og annen ny industri faktisk blir realisert i Norge. Og at Regjeringens ambisjoner i Energimeldingen blir realisert. På ordentlig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken