Verdensdagen for psykisk helse ble også i år markert 10. oktober. Men hver dag, hver natt hele året har alle sin psykiske helse å stri med, med store eller små utfordringer.

Å prate om psyken vår er fortsatt et stort tabu for mange. Å snakke om tap av kjærlighet, helse, økonomisk selvstendighet, frihet til å gjøre det man selv ønsker, verdighet, tap av mennesker vi er glade i, skyld og skam er utfordrende. Men det er verken rart eller flaut, det er menneskelig!

Dette er en hyllest til alle hverdagsheltene som ringer og skriver til Kirkens SOS og forteller om uutholdelige øyeblikk, vanskelige følelser og hvordan de håndterer dette. Dere er umåtelig modige. Vi er takknemlige for å møte dere, og heier på dere. Hvert eneste døgn er det ca 500 medmennesker som ringer eller skriv er, dag og natt.

En innskriver gir en tilbakemelding: «Midt i et bunnløst mørke, kontaktet jeg dere, og med små spørsmål om store ting begynte jeg å se et lite lys. Det er fortsatt mørkt, men kanskje var det nå det snudde? Kanskje er det nå jeg overlever? Jeg lever i alle fall».

Det handler ikke bare om negative ting, dere forteller også om mange seire. Vi får hører om lettelsen ved å komme ut av en depresjon og om gleden ved å klare å puste normalt igjen. Dere forteller om behov for å kunne feire, og opplevelse av at det ikke er lov. Dere snakker med sårbarhet om gleden som gradvis erstattes med frykten for en ny runde med stummende mørke og handlingslammende angst. Dere beskriver skammen og sorgen over hvordan sykdommen påvirker familie, jobb, venner, økonomi og bolig. Alt dette gjør det vanskelig å juble høyt over kampen dere akkurat har vunnet.

Når mennesker som kjemper seg gjennom psykisk sykdom blir bedre, og noen ganger seirer over selveste døden, er det ofte lite beundring og få ! Ofte er det slik at omgivelsene, selv ikke de nærmeste, verken vet eller forstår hvilket slag som er utkjempet. Mange som lever liv med depresjon, angst og andre psykiske lidelser tar den daglige kampen i mørket uten å si noe til noen.

Kirkens SOS heier på livet og feirer deg som av ulike grunner kjemper alene. Vi hyller deg som er redd for å være til bry, men likevel har mot til å la familie og venner ta del i sykdom og smerte. Vi tenker på deg som har det så vondt at du må kutte deg, som ikke kan bevege deg fra hjørnet innerst i stuen, som ikke husket sist du var glad, som har mistet alt som betydde noe, som fortviler, gråter - og som likevel overlever. Kirkens SOS håper at du i dag eller i morgen kan si til deg selv at du er stolt fordi du har valgt livet og for at du ikke har gitt opp. Hurra for hverdagsheltene!

Trenger du noen å snakke med så er det ALLTID noen på vakt i Kirkens SOS. Ring eller skriv til oss. Tlf 22 40 00 40 eller kirkens-sos.no