Stadig flere i Oppland får høghastighetsbånd

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger 

Det er gledelig at fylkene som historisk har ligget dårlig an i utbyggingen er bredbånd, nå har den største veksten. Det gjelder blant annet for Oppland.

Vi reduserer nå det digitale klasseskillet. Investeringene i digital infrastruktur har økt kraftig, og regjeringen har gjort flere grep som redusere kostnadene for utbyggere. Det er telekomselskapene som beslutter investeringene, men staten støtter også opp om investeringer i en del distriktsområder.

Mens statlig støtte tidligere ble fordelt tynt utover landet, har dagens regjering valgt å prioritere midlene inn i de regionene hvor behovene faktisk er størst. Det er ingen grunn til at vi skal gi statlig støtte til regioner hvor markedet faktisk virker. Det har slått positivt ut for blant annet Oppland, som nå får nesten dobbelt så mye i statlig støtte til bredbåndsutbygging sammenlignet med rødgrønn regjering.

Summen av denne politikken er positiv. For Oppland har andelen husstander med tilbud om 100 Mbit/s nedlastingshastighet økt fra 31 prosent i 2013 til 56 prosent i 2017. For næringslivet er utviklingen enda mer formidabel. Andelen næringsbygg med tilgang til fiber var i 2013 på 14 prosent i Oppland. I 2017 var dekningen på 56 prosent.

Vi har også lagt bedre til rette for at markedet skal investere mer i bredbåndsutbygging. Markedsinvesteringene i elektroniske kommunikasjonstjenester og nett har økt fra 7,6 milliarder kroner i 2013 til 10,7 milliarder kroner i 2016. Det tyder på at bransjen mener rammebetingelsene spiller på lag med næringen. Vi har også lagt frem nye «graveregler», som bransjen sier vil kutte kostnader med flere titalls prosent på enkeltprosjekter. Da Senterpartiet i 2013 la frem sine «graveregler», omtalte bransjen det som et «dødskyss». Ikke rart resultatene uteble.

Utviklingen går nå åpenbart i riktig retning, både hva gjelder dekning til innbyggerne og statlige virkemidler. Jeg får konstatere at Senterpartiets Ivar Odnes (Sp) nekter å innse det, og tviholder på en negativ fremstilling i sitt innlegg i Oppland Arbeiderblad 12. februar. Det er ganske «friskt», tatt i betraktning de dårlige resultatene hans eget parti fremviste etter åtte år i regjering. Bredbåndsdekningen i Oppland er i ferd med å bli bedre, og enda bedre skal den bli. Jeg er enig i at jobben ikke er over, men vi må slutte å svartmale virkeligheten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags