Oppland får stadig bedre bredbåndsdekning

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger 

God mobildekning og bredbåndsdekning er en prioritert oppgave for regjeringen. Det er derfor gledelig å se både rekordhøye investeringer og stadig bedre dekning. Ekstra gledelig er det at fylkene som historisk har ligget dårlig an har den største veksten. Det tyder på at regjeringens politikk virker.

Påstandene om manglende satsing i distrikts-Norge, som nå kommer fra både Sp-politiker Marit Knutsdatter Strand er derfor urimelige, spesielt sett i et historisk perspektiv.

For det første underslår hun at investeringene i mobil og bredbåndsnett har økt enormt mye. Ja, investeringsnivået har økt med over 3 milliarder kroner. Det tilsvarer nesten 50 prosent vekst under dagens regjering. For de andre har den statlige støtten økt kraftig i flere av de fylkene som har trengt statlig støtte mest.

Det betyr blant annet at Oppland og Hedmark har fått nesten dobbelt så mye i statlig støtte til bredbåndsutbygging under dagens regjering sammenlignet med rødgrønn regjering. Det nevner aldri AP og SP når de svartmaler situasjonen. Fakta er at disse to fylkene lå svært dårlig an på infrastruktursiden etter åtte rødgrønne år. Nå ser vi derimot en kraftig vekst. Vi er langt fra i mål, men utviklingen er utvilsomt positiv.

I 2013 var andelen husstander i Hedmark med tilbud om 100 Mbit/s nedlastingshastighet på 39 prosent. I 2017 har 56 prosent av husstandene i fylket tilbud om det samme. Oppland fylke har hatt en tilnærmet lik utvikling. I 2013 var andelen husstander i Oppland med tilbud om 100 Mbit/s nedlastingshastighet på 31 prosent. I 2017 er den på 56 prosent.

For næringslivet er utviklingen enda mer formidabel. Andelen næringsbygg med tilgang til fiber var i 2013 på 12 prosent i Hedmark og 14 prosent i Oppland. I 2017 var dekningen på 62 prosent i Hedmark og 56 prosent i Oppland. Hvordan kan Marit Knutsdatter Strand late som om det er distriktsfiendtlig og negativt?

Nasjonalt er markedsinvesteringene i kommunikasjonstjenester og –nett økt fra 7,6 milliarder kr i 2013 til 10,7 milliarder kroner i 2016. Det tyder på at bransjen mener rammebetingelsene spiller på lag med næringen. Vi har også lagt frem nye «graveregler», som bransjen sier vil kutte kostnader med flere titalls prosent. Til sammenligning la forrige regjering frem sitt forslag til tilsvarende regelverk, som daværende sjef for IKT-Norge omtalte som en skandale for bredbåndsnæringen og et dødskyss fra Senterpartiet.

Satsingen vi har vært vitne til de siste få årene har løftet Oppland og Hedmark fylker et stort skritt i riktig retning. Det er viktig for å sikre både bosetting og næringsliv i hele landet. Den utviklingen vil bare fortsette. Men det er trist at SP-representanter forsøker tegne et dystert bilde av sine regioner. Det bidrar kun til å skremme vekk næringsliv og tilflyttere. Slikt skaper ikke positiv utvikling

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags