Gå til sidens hovedinnhold

Bredbånd i Snertingdal

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Både ordfører Bjørn Iddberg og Aps gruppeleder Even Solhaug har gitt meg tilsvar her i OA om «det litt snåle» i Snertingdal og bredbånd. Om det nasjonale ansvaret som Iddberg etterlyser, så har jeg for lengst tatt tak i det. Allerede i 2014 fremmet min partikollega Terje Breivik og jeg et såkalt Dok 8-forslag i Stortinget om «Etablering av en nasjonal bredbåndsplan» (Dok 8:19 2013-14). Det fikk flertall, med støtte fra H, Frp, Krf, V – og Ap.

Etter det har Venstre og Krf fått økt bevilgningene til bredbånd i budsjettforhandlingene både i 2015 og 2016, med hhv 60 og 75 mill kr mer enn regjeringens forslag. Det er av disse pengene det er gitt statlig tilskudd til utbygging i Snertingdal. Det eneste Even Solhaug kan ha rett i, er at avtalen med Telenor om utbygging i Snertingdal formelt ikke er gjort av Gjøvik kommune. Men av Gjøvikregionen. Eller et interkommunalt innkjøpssamarbeid. At enda en hånd ikke vet hva den andre gjør lokalt, er ikke mer betryggende.

En nasjonal plan er levert. Mer penger er levert. Ap har for øvrig lagt fram sitt alt. budsjettforslag for 2017 og har ikke særlig mer penger til bredbånd nasjonalt enn hva Venstre og Krf har. Ergo er det nasjonale «taket» satt. Det er derfor svært viktig hvordan pengene brukes lokalt. Da er det synd at alle de statlige pengene er satt på én aktør i Snertingdal (øvre Vardal og Torpa). Særlig når Venstre og Ap på Stortinget i 2014 var enige om at det bør etableres et stamnett nr to for bredbånd, slik at vi ikke gjør oss så avhengig av Telenor.

Da blir det også ekstra leit å høre at Gjøvik kommune ikke har brukt sin forhandlingsmakt lokalt når en selv har inngått avtale med Telenor om fiber til skolen og omsorgssentret i Snertingdal. Når det først er lagt fiber dit, burde det vært med en betingelse om å «ta hull» på fiberen for å bringe signaler trådløst videre. I tillegg burde det vært gjort avtaler med VOKKS om trekking av fiber på noen strekk der de allerede har gravd ned rør.

Det er slike samvirker og krav lokalt som må til for å nå ut der hvor det er kuppert terreng og relativt få abonnenter. I Totenvika har Vika Nett AS med base på Sullestad gård tatt skjea i egne hender og sender trådløst til mange hundre husstander. Det er mye å lære. Helt i nabolaget.

I og med at Ap lokalt ikke har greid å påvirke Ap sentralt i særlig grad, blir det enda viktigere at Gjøvik kommune skaffer seg en lokal plan for bredbånd. Hvor skal en finne penger til å bygge ut bredbånd i Biri Øverbygd, som sliter med like dårlig dekning som Snertingdal? Og hvordan tenker Gjøvik kommune å utnytte bredbånd «til alle» for å tilby kommunale tjenester?

Kommentarer til denne saken