Alle vil kaste mindre mat. Likevel kaster vi nordmenn over 355.000 tonn spiselig mat hvert eneste år, ifølge norske tall (ForMat, 2015). Godt over halvparten av denne maten kommer fra våre kjøkken. I Norge har vi over 2,3 millioner private husholdninger. En engelsk undersøkelse viser at matkastingen også når nye høyder i jula og øker med minst 10 prosent sammenliknet med resten av året. Det er ingen grunn til å tro at vi er noe bedre i Norge.

Hvorfor er det slik? Jeg tror at mye av forklaringen til at hver og en av oss kaster så mye mat ligger i at vi lever i et overflodssamfunn. Ifølge SSB bruker vi bare en av ti kroner på mat. Mange har råd til å kaste mat. Vi blir også daglig fristet til å kjøpe mer mat enn vi trenger. Dette gjelder spesielt i disse dager da priskrigen på julematen er i gang, og butikkene kriger om å gi oss ribbe og deilig julemat til den billigste pengen.

Hvordan kan vi unngå at matkastingen blir akkurat som «last Christmas»? Sjekk kjøleskapet og fryseren før du handler! De fleste av oss har nemlig mer mat enn vi er klar over. Deretter kan vi spørre oss selv om hvor mye julemat vi egentlig trenger. Det kan være god hjelp å få blant de mange nettsidene som hjelper til med å beregne riktige porsjoner. Og når handleturen står for tur så blir det kanskje lettere å kjøpe bare det vi trenger. Ikke la reklame og priskrig påvirke deg til å kjøpe julemat som du ikke trenger og som ender opp på søppeldynga. La denne jula bli den første der du kaster mindre mat enn tidligere år.

Kampen mot matsvinn angår oss alle. Dersom vi ikke klarer å redusere matkasting betydelig vil det ikke være mulig å dyrke nok mat til å mette hele jordas befolkning i 2050 (FAO, 2016). Ditt og mitt kjøkken er små brikker i det store bildet, men like fullt betyr det mye hva hver og en av oss gjør. Hvis alle bidrar litt til å redusere matkasting vil vi sammen skape store resultater. Det er på høy tid at vi tar vare på julematen. Ikke vær et matsvin – unngå matsvinn i jula!