Takk til alle frivillige

ALTERNATIV JUL: For 49. året på rad inviterer Ynglingen på Gjøvik til Alternativ jul, der alle som har lyst til å feire jul sammen får komme inn.

ALTERNATIV JUL: For 49. året på rad inviterer Ynglingen på Gjøvik til Alternativ jul, der alle som har lyst til å feire jul sammen får komme inn. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

OA mener Jula er perfekt plassert i årshjulet for oss nordmenn. Den gir noe å se fram til gjennom de mørkeste ukene og dagene i året. Mens vi spiser D-vitamin som drops, lyser høytiden langt der framme med sitt løfte om gode, rolige dager. Familiedager med egne tradisjoner. Der de største diskusjonstemaene ikke egentlig er så viktige; stuegran eller plastikk, ribbe eller pinnekjøtt, eddik eller sennep til sylta. Reklamekjøret viser bilder av familiemiddager og pakkeåpning i hyggelig fellesskap. Sosiale medier er tapetsert av glade familieselfier og julebrev om høydepunkter fra året som er gått. Over alt er budskapet og forventningen at jula skal være dager med fellesskap og glede. Da er det ekstra vondt å vite at det blir ikke slik. Ikke dette året heller. Krise- og støttetelefonene har av erfaring ekstra bemanning rundt juletider. Og det er selvsagt ikke tilfeldig at kampanjene om alkoholvett intensiveres i ukene fram mot julehøytiden. Det er lett å spinne rundt seg selv inne i en liten boble av tradisjonsbetinget julestri og økende gavehysteri. Derfor vil vi takke de frivillige som bruker deler av julen sin til å være det fellesskapet noen av oss ikke har. I høst ga OA utmerkelsen Årets medmenneske til Arne Stordal fra Skreia. Da han fant ut at han ville bli alene på julekvelden i fjor, åpnet han dørene og ba inn ukjente på middag og julekveldsfeiring. Det samme gjør han i år. Gledelig er det å registrere at Stordal har inspirert flere til å gjøre det samme. Sist uke skrev vi om Røde Kors' besøksvenner, som opplever at flere har meldt seg til tjeneste de siste ukene. Over 20 bare i Gjøvik. Det vil gjøre en stor forskjell for mange. Noen steder er det større åpne julekveldsarrangementer. Som på Ynglingen i Gjøvik. Der har KFUK/KFUM siden 1970 arrangert Alternativ jul på julekvelden. Samlingsstedet holder åpent hus med musikk og underholdning også i romjula. For flere av arrangørene er det dette som er deres juletradisjon. Vi benytter anledningen til å sende en stor takk til de frivillige, og ønsker dere alle en riktig god jul.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken