Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan bli kvitt 15 millioner

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Styremedlem i Miljøpartiet de Grønne og toppleder på et småbruk

23 ledere i statseide selskaper tjente i fjor over tre millioner kroner hver – seks av dem over ti og på toppen troner direktør i Equinor (tidligere Statoil), Eldar Sætre med 15 millioner. Spørsmålet er ikke om pengene er fortjent. Som alle vet har Sætre ved å selge et vanskelig omsetningsbart produkt brakt Equinor opp fra å være en alminnelig pølsebu ved navn Statoil til å bli en enorm pengepumpe med det flotte dobbeltnavnet Equinor/Circle K. Hvis ikke Sætre hadde klart å selge oljen fra Nordsjøen, hadde den blitt liggende der er var, statsbudsjettet hadde ikke blitt pumpet fult med penger og atmosfæren hadde ikke blitt pumpet full med klimagasser. Hatten av, og pengeskrinet opp!

Noen har villet gjøre dette til et spørsmål til etikk. Det er det ikke. Det er et spørsmål om penger og toppledere, og slike fenomener er hevet over etikken. Deres veier er, i likhet med andre guders, uransakelige.

Dette er et helt praktisk spørsmål: hvordan blir du, Eldar Sætre kvitt de 15 millionene du tjente i fjor, og hvordan blir du kvitt de femten millionene pluss lønnstillegg som du vil tjene i år? Jeg ber ikke om noe husholdningsbudsjett for brød og sko og renovasjonsavgift, bare noen store poster som kan monne. Hus, hytte, privatfly eller båt i Røkke-klasen kunne monne. Man får mye pent av slikt i denne prisklassen. Problemet er at man neppe kan ha glede av å ha mange av hver. En liten leilighet i Ryad og New York i tillegg til hytte på Beitostølen og Hankø kan være gode investeringer, men utgjør bare budsjettet i noen få år av en toppleders yrkeskarriere.

Den norske modellen kan kanskje være svaret. Vassgraut uten smørøye og resten i langsiktige investeringer med forutsigbar avkastning. Hvis denne strategien lykkes, vil den imidlertid bare føre til økte inntekter på sikt, og enda større problemer med å få avsetning for lønna. Og hvis dette er målet med topplederlønninger, holder da argumentet – fra blant andre næringsministeren som nøyer med under 10 % av Equinorlederens inntekt – om at skyhøye lønninger er nødvendig motivasjon for å rekruttere de beste?

Kvinner, vin og sang? Lenger vekk fra den norske modellen kan man nok ikke komme. Norske toppledere holder seg til én kvinne, og hun klarer å finansiere seg selv gjennom eget arbeid. Vin er godt og vin koster penger. Med selv en svært god flaske er inntjent før topplederen har rukket å ønske velkommen til firmaets morgenmøte når minuttinntekten ligger godt over 100 kroner. Sang? Årskontingenten mannskoret er 460 kroner.

Feriereiser? Bare ordet er vel forbudt for en mann som er verdt sin vekt i gull (70 kg x 350 000 kr = 265 millioner kroner, eller rundt 18 års inntekt uten lønnsvekst). Slike folk er uerstattelige, og kan ikke ta fri uten uoverskuelige konsekvenser for land og firma.

Andre muligheter fins også. Man kan lage papirfly av 500-lapper, men hvem gidder i lengden å lage et slikt hvert fjerde minutt? Man kan bytte ut forestillingene på Nationaltheatret og operaen i Bjørvika med helaftener med overnatting fra fredag til lørdag i Paris eller Milano og tidoble kulturutgiftene – men har året nok fredager hvis man ikke klarer å svi av mer enn kanskje 10 000 kroner pr. kveld – skarve en halv million året?

Man kan bade i pengene sine slik onkel Skrue gjør. Men Skrue tilhører fantasiens verden. Kanskje gjør Sætre og hans kolleger også det? En verden frakoplet virkeligheten og som vi vanlige dødelige ikke engang klarer å frammane med vår mest kreative forestillingsevne?

Kommentarer til denne saken