Norge kan bli best i verden

:ILLUSTRASJONSBILDE

:ILLUSTRASJONSBILDE

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerNorsk jordbruk har skapt en eventyrlig eksportsuksess styrt fra Innlandet. Avlsselskapene Geno og Norsvin har vist at norske jordbruksbedrifter kan bli best i verden.

Norsk jordbruksnæring blir gjerne fremstilt som lite konkurransedyktig i internasjonal sammenheng, men de bondeeide samvirkeselskapene Geno og Norsvin med hovedsete i Hamar har motbevist dette, og vekker enorm oppsikt langt utover Norges grenser. Suksessen er til inspirasjon for hele jordbruksnæringa og et utvetydig signal til norske myndigheter om at det er lurt å satse på jordbruk og matindustri.

For bare 15-20 år siden var all innsats i husdyravl rettet mot det norske markedet. De siste årene har imidlertid satsinger ført avlsselskapene inn i strategiske partnerskap med internasjonale avlsselskap. Det har ført til at de har erobret hele verden med produktene sine – husdyrgenetikk i verdensklasse skapt av den norske bonden.

Produksjon av svinekjøtt er en enorm industri globalt. Selv om markedet i økende grad preges av store internasjonale aktører, har norske grisebønder blitt sentrale i å forme grisepopulasjonen i alle verdenshjørner. Ved å inngå partnerskap med den nederlandske samvirkebedriften Topigs i 2014, ble Norsvin del av verdens nest største selskap innen svinegenetikk. Det produseres nå over 90 millioner norsk-ættede slaktegriser i over 54 ulike land. Den internasjonale aktiviteten er mange ganger større enn den norske, og målet er 12 prosent salgsvekst per år fram til 2021.

Geno, som er spesialist på melkekyr, har inngått samarbeid Genus ABS, verdens største storfeavlsselskap, og opplever nå en voldsom vekst i det internasjonale markedet.. Den norske kurasen Norsk rødt fe – NRF – har som følge av Genos satsing blitt verdens mest solgte røde kurase. Nylig inngikk de avtale om eksport av genetikk til Kina, og oksesæd sendes nå fra en fryseboks på Stange helt til Beijing. Total eksport er på 500.000 sæddoser hvert år til 30 ulike land. Til sammenligning selges det 400 000 doser i Norge. Geno har som mål å mangedoble det internasjonale salget i årene som kommer.

Samlokaliseringen av avlsselskapene i den gamle melkefabrikken på Hamar bidrar til videreutvikling av den brede og høyteknologiske kompetansen de besitter. Husdyravlsmiljøet i Innlandet har dessuten bidratt til fruktbart samarbeid mellom landbruk og havbruk, gjennom etableringen av selskapet Cryogenetics som har utviklet en unik teknologi for nedfrysing av fiskegenetikk.

Dette bør inspirere. Gjennom eierskapet i samvirkebedriftene viser bonden at norsk jordbruksvirksomhet kan hevde seg i det internasjonale tetsjiktet. Og ved å være plassert der de er, viser avlsselskapene at internasjonale suksesshistorier kan begynne i en fryseboks på Hedmarken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags