Gå til sidens hovedinnhold

Støre bløffer om ACER

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Støre er nå strålende fornøyd og slår seg på brystet ved at Ap nå har fått innfridd alle sine «såkalt ufravikelige krav « for å godta ACER. Støre er derfor strålende fornøyd med om han og Barth Eide nå med disse «fiktive « ultimate kravene kan dempe motstanden i Ap og få partimedlemmene til å gå inn for ACER. LO, fylkeslagene, lokallagene og partimedlemmene bør imidlertid ikke gå på limpinnen til Støre og Barth Eide og akseptere deres useriøse falskspill i den tro at Støre og Barth Eide nå har kommet kritikerne i møte.

Av de åtte kravene Ap ville ha innfridd er det bare EU som kan garantere for de tre viktigste kravene når det gjelder om man vil si ja eller Nei til ACER, nemlig krav 1, 3 og 5. Krav 1 om at det skal være full nasjonal kontroll over vannkraftressursene. Eiendomsretten beholder vi, men forvaltningsretten gir vi fra oss til det totalt politisk uavhengige EU-organet RME som skal kamufleres som et norsk forvaltningsorgan. Krav 3 om at norsk kraftproduksjon skal bidra til økt verdiskaping og arbeidsplasser i Norge. Med ACER kan man ikke ta nasjonale eller lokale hensyn for å sikre det. I så fall måtte Norge få unntaksgarantier fra EU. Krav 5 om at nye utenlandskabler skal være en suveren beslutning tatt av norske myndigheter

Det er ACER og RME som vil bestemme om det skal bygges nye utenlandskabler for å nå EU,s mål om en felles strømpris i EU. Norske myndigheter vil være avskåret fra å endre på RME sine avgjørelser. Norske myndigheter vil bare bli et sandpåstrøingsorgan for RME sin avgjørelse.

Søviknes visste meget godt at han ikke kunne gi Støre noen garantier på disse tre kravene, og det visste også Støre meget godt. Støre visste at det bare var EU som kunne garantere for disse kravene. At Søviknes allikevel garanterte for disse 3 kravene var fordi han selv og Støre meget godt visste at Søviknes garantier er null verdt. Det viktigste for EU-fanatikeren Støre var imidlertid å få kritikerne i eget parti til å tro på garantier som er null verdt for å få presset gjennom ACER.

Kommentarer til denne saken