Jeg er uenig i dine meninger

Arkivbilde

Arkivbilde

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

… men jeg vil inntil døden forsvare din rett til å hevde dem. Sitatet er ofte tillagt Voltaire, men er forfatteren Evelyn Beatrice Halls oppsummering av Voltaires tro på ytringsfriheten.

Dessverre er ikke alle villige til å innrømme sine meningsmotstandere ytringsfrihet. Det fikk de som var i Gjøvik sentrum forleden, erfare. Jeg var ikke selv til stede, men baserer mine kommentarer her på det OA refererte, og på tidligere erfaringer.

Jeg har selv vært i politiske debatter, hvor mine motdebattanter ustanselig har avbrutt meg eller kommet med kommentarer mens jeg har snakket. Man må gjerne være uenig, men det er et minstemål av folkeskikk og respekt å la andre få snakke ferdig. Selv når jeg har visst at min motpart kommer med løgn og halvsannheter, har jeg latt vedkommende få snakke ferdig før jeg har imøtegått påstandene. Det er som nevnt, vanlig folkeskikk å gjøre det.

Og jeg har vært på markeringer hvor det har vært så aggressive – oftest ulovlige – motdemonstrasjoner, at politiet har måttet bruke køller og skjold, hunder, og endog pepperspray og tåregass for å stagge aggresjonen. Bare mirakler har forhindret at liv har gått tapt ved minst en av disse markeringene. Nesten uten unntak har aggresjonen og volden kommet fra politisk ytre venstre eller fra antidemokratiske elementer uten spesiell politisk tilknytning.

I et demokrati har man rett til å framsette sine synspunkter og argumenter, innenfor visse grenser. Hvorvidt ytringene er innenfor eller utenfor norsk lov, er det opp til politi og rettsvesen å avgjøre. Men å avbryte, gjennom vold, støy eller sabotasje, en lovlig markering, er i strid med norsk lov. De som gjør slikt, tiltar seg en sensur-, politi- og domsmyndighet de ikke har. Det er helt på sin plass at disse får et oppgjør med rettsvesenet.

Jeg har ingen ting til overs for nazistisk propaganda, men på prinsipielt grunnlag blir det feil å kneble den. Jeg har heller ikke noe til overs for venstreekstrem eller anarkistisk propaganda, og de venstreekstreme bør gå stille i dørene, ettersom de slett ikke har noe å rose seg av overfor nazistene, for kommunismen har også forårsaket mange titalls millioner dødsofre og ufattelige lidelser, og det helt til denne dag. Men mens nazistene ofte blir gjenstand for vold – og derfor også ofte svarer med vold, får de venstreekstreme i langt større grad ha sine talerstoler i fred. Den toleransen de venstreekstreme krever for sine holdninger og synspunkter, er de svært ofte ikke villige til å vise andre. Inntil de gjør dette, vil det fortsatt komme til å bli voldelige sammenstøt ved mange politiske markeringer. Dessverre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags