Gå til sidens hovedinnhold

Om Toten, utlendinger og fremmedfrykt

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvorfor liker ikke bygda utlendinger, eller er det bare de i byen som har gitt opp? Jeg tror ikke byen har gitt opp. Jeg tror de har mer forståelse. Hvorfor er det sånn at noen totninger blir dritredde for innholdet i garasjen sin hvis de ser en fra Midtøsten vimse litt for nærme tomta deres? Hvorfor skal man være redd for hets som går på utseende og ikke sak, om man velger å uttale seg i media? Hvorfor er kommentarfeltene herover fulle av uttalelser som ikke hører hjemme i Norge i 2018? Og hvem er det egentlig som mener noe når barn kommer med rasistiske uttalelser?

Hva er greia med at bygdedyret skal få holde på sånn i generasjoner? Det er kjipt å være eneste med svart hår, eller ha en annen religion i en klasse. Vi som samfunn behøver ikke å gjøre det enda verre.

Høyresiden snakker ofte om integrering og at det er helt ufattelig viktig for at vi i det hele tatt skal ta inn flere flyktninger eller asylsøkere. Men hvor er de når det arrangeres eventer hvor folk møtes på tvers av religion og etnisitet? Jeg skjønner at ikke alle kan ha åpent hus for alt mulig hele tiden, det ber jeg ikke om heller. Jeg bare ber om å ha et åpent sinn, og at man ikke alltid trenger å si «Sikkert noen utlendinger dætta» når det står i oppland arbeiderblad at det har vært hærverk eller tyveri. Hvis du hadde bodd i en hytte helt for deg sjøl, hadde det ikke gjort noe, det er bare at barna dine hører det. Og de ser opp til deg. Og sånn fortsetter dette her da. Igjen og igjen.

La kidsa dine lære å kjenne folk selv, ikke la fordommene dine bestemme en ny generasjons meninger. Og oppsøk folk du er litt skeptisk til, så ser du at også de liker å spise potetgull og taco på fredager. Folk er folk. Hilsen halvt utlending.

Kommentarer til denne saken