Gå til sidens hovedinnhold

Svar til Mette Ødegaard fra lærere ved Læringssenteret

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi anmoder deg, Mette Ødegaard, om å lese innlegget vårt en gang til. Vi uttaler oss bare om elevene som i høst startet opp med grunnskoleopplæring ved Gjøvik Læringssenter. At du velger å trekke fram hele introduksjonsprogrammet får stå for din regning. Vi har ikke nok bakgrunn for å uttale oss om dette. Introduksjonsprogrammet gjelder mye mer enn skole. Det er heller ikke vi som styrer dette programmet. Bare en del av våre elever er på dette programmet, der grunnskoleopplæring er en del av et utdanningsløp for elvene. Vi mener at det jobbes godt med introduksjonsprogrammet fra alle berørte parter.

Etter gjennomført grunnskole, går våre elever enten over i videregående opplæring, eller de får seg jobb. Hvordan det går dem videre i livet, vet vi lite om, men de vil tilfeldig kommer i kontakt med er enten i jobb eller i videre utdanning. Vi skulle gjerne vite mer om hvordan det går med elevene våre etter at de er ferdige hos oss, så hvis Mette Ødegaard kan hjelpe oss med opplysninger om dette, er vi svært glade for det.

Elevene våre er svært pliktoppfyllende når det gjelder å møte opp til undervisning. Vi følger de vanlige fraværsreglene som gjelder for grunnskolen. Når det gjelder resultater, sier det seg selv at mange av våre elever ender opp med lave karakterer, på grunn av at de har annet morsmål og manglende skolebakgrunn. Hovedsaken er likevel at de fullfører grunnskolen og kan gå videre med utdanning. Vi har praktisk talt ingen som dropper ut. De som slutter, gjør det fordi de flytter, eller får seg jobb.

Hva verdier og menneskesyn angår, tar vi gjerne en diskusjon på det. Vår grunnholdning er at hvert menneske (her: hver innvandrer) i utgangspunktet er en verdifull og positiv ressurs, men som trenger hjelp og støtte for å utvikle seg og vise hva han eller hun kan yte for samfunnet. Vi mener at våre elever passer godt til vårt menneskesyn.

Til slutt vil vi si at skolen alene ikke kan takle integrering. Det er en oppgave for hele samfunnet. Vi håper at alle bidrar med en positiv innstilling i dette arbeidet.

Kommentarer til denne saken