Gå til sidens hovedinnhold

Overivrig avgjørelse om «Jobbsjansen»

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jobbsjansen i Hunndalen ble åpnet med brask og bram for ca. ett år siden. Ordfører Iddberg holdt en flott tale om at dette var et prosjekt for framtida, og at Gjøvik var satt på kartet som en av de mest innovative byene angående integrering. Jobbsjansen er et prosjekt som skal få innvandrerkvinner ut i arbeidslivet, og i tillegg er det en opplæringsdel med norskundervisning og språkbruk i praksis. Et veldig godt opplegg med ansatte som virkelig er engasjert i hver enkelt av deltakerne. Det er damer fra mange forskjellige land og kulturer som jobber sammen, og som også driver Cafe Globus sammen. 

At Rådmannen nå mener Jobbsjansen må legges ned er for meg helt uforståelig, - ettersom søknaden til IMDI om midler ikke engang er sendt. Sånn jeg kjenner IMDI så går ikke de inn i korttidsprosjekter, så det ville forundre meg meget hvis de skulle avslå en ny søknad om midler til drift av Jobbsjansen. Prosjektet er jo bare så vidt i gang, og det er først nå at mange av damene der er klare for å ut i arbeidslivet. Noen har allerede klart å få seg jobb, mens andre har fått prøvd seg ute på ulike praksisplasser. De fleste har nå også bestått norskeksamen, slik at de språkmessig er bedre rusten nå enn for bare ett år siden. Så det å nedlegge Jobbsjansen nå er å sparke beina under på mange kvinner som nå er klare for å bidra med skattekroner inn i kommunekassa. Resultatet av en nedleggelse vil være å sende disse damene rett til NAV ved nyttår, og jeg kan ikke skjønne at det er noe Gjøvik kommune skulle ønske? 

Denne saken må opp til politisk behandling, og alle kort må legges på bordet i forhold til de økonomiske utfordringer som Rådmannen mener at Jobbsjansen påfører Gjøvik kommune. Jeg skulle langt på vei skjønt Rådmannens avgjørelse hvis IMDI hadde avslått en søknad om nye midler, men det er umulig å forstå hvorfor man ikke kan avvente til søknaden er behandlet, og man vet utfallet av IMDIs behandling. 

Og hva med de ansatte? Det er to ledere som jobber der pr. i dag, og de vil også stå på bar bakke hvis Rådmannen får det som han vil. Hva med disse? Vil de få tilbud om andre jobber i Gjøvik kommune, eller vil de også henvises til NAV? Jeg synes dette er meget arrogant og ekstremt dårlig personalpolitikk i forhold hva som er normal praksis for behandling av ansatte. Kommunens tillitsvalgte burde ta en kikk på denne saken. 

Jeg håper virkelig ikke at Rådmannens avgjørelse blir siste ordet i denne saken. Det er mange krefter her på Gjøvik som ønsker at Jobbsjansen skal bestå, og det er også mange som er villig til å kjempe hardt for det. Rådmannen bør nå ta til seg at han nå har provosert veldig mange, og at det forlanges at saken i det minste blir politisk behandlet i kommunestyret. Og så bør de ansvarlige se til å sende inn en søknad til IMDI om midler før søknadsfristen går ut, det er det minste man bør kunne forlange. 

Og til alle de damene som er med på dette prosjektet, så håper jeg dere står på og ikke gir opp. Kampen er ikke over!

Kommentarer til denne saken