Innlandet kan rakne!

Av
DEL

MeningerDet har ligget i kortene at Jevnaker ville søke seg mot Buskerud, og det som blir den nye regionen Viken. Jevnaker har de siste tiårene vokst sørover mot Hønefoss som er deres «by». Der finnes byfasiliteter og ikke minst et stort arbeidsmarked. Allerede har tilknytningen til funksjoner som sykehus og politi tatt veien over Eggemoen.

I Lunner har flere politikere ment ei tid at alle veier fører mot Akershus og Oslo. I dag torsdag legger de fram sin utredning om fylkestilhørighet. Halve kommunens arbeidstakere pendler sørover. Vi tror det kun er spørsmål om tid før de vender nesa sørover for godt. Utfordringen er ulike interkommunale prosjekter på Hadeland og at Gran så langt velger å bli en del av det nye Innlandet.

For de fleste granasokninger, i hvert fall den yngre garde, har veien gått sørover til Oslo-regionen. Derfor blir det interessante debatter på Hadeland de neste åra, om Jevnaker og kanskje også Lunner ønsker seg til Viken.

Det har vært drøftet i ulike sammenhenger om Gran og Lunner burde bli én kommune, men ved en folkeavstemning ved forrige kommunevalg sa flertallet av innbyggeren nei til dette. Jeg mener de to kommunene i Viggadalen burde ha blitt én. Men det blir umulig om de skal tilhøre to ulike fylker.

I Oppland tirsdag lanserte ordfører i Vestre Slidre, Eivind Brenna, en mulig kursendring for Valdres-regionen, mot Hallingdalen og dermed også Viken. Han peker på et utstrakt samarbeid om vinterturister som i all hovedsak kommer sørfra. Ser vi på kartet er det helt forståelig at debattene reises både i Valdres og på Hadeland. Spesielt gjelder dette Hadelands-regionen med sin nærhet til Oslo, mens avstanden fra Fagernes til et regionsenter, for eksempel i Sandvika/Drammen blir lengre enn til Hamar.

Prosessene på Hadeland har kommet langt. Eventuelle nye prosesser i Valdres er helt i støpeskjeen og altfor sent ute i forhold til fristen for å søke seg til et nytt fylke i denne omgang, 1. februar. Dermed blir Brennas idé denne gang kun en idé. Men jeg mener valdrisene i hvert fall bør drøfte ideen på ny, selv om regionen egentlig valgte Innlandet forrige år.

De store spørsmålene tror jeg likevel blir: Hvor viktig vil disse strekene på kartet være i framtida, og hvor opptatt vil neste generasjon være av fylkesvis geografisk tilknytning?

Arne Næss

Redaktør i Oppland Arbeiderblad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags