«Inn i sykehusstyret før det smeller»

Av
DEL

LeserbrevDette er tittelen på et deprimerende oppslag i OA fredag 20. mars, om utskiftinga av et styremedlem i Sykehuset Innlandet. Det er flere av oss som heller kunne ha tenkt seg et oppslag under tittelen «Ut med sykehusstyret …»

OA er åpenbart ikke opptatt av det som rimeligvis opptar folk flest, ikke minst i koronatider: Hva vil skje med oss hvis helsebyråkratiet her i landet får det som det vil? En dramatisk reduksjon av antallet sengeplasser, sentralisert fra sju lokale, relativt velfungerende sjukehus, spredt rundt i Innlandet, til en sentral enhet «ved Mjøsbrua». Både avgående- og påtroppende styremedlem ser ut til å være mest opptatt av det nye «hovedsjukehuset», som foreløpig er en fiksjon. De synes å være typiske representanter for superspesialistene som skal utfolde seg i et superavansert fagmiljø ved Mjøsbrua. OA forventes å nøre opp om striden mellom Hedmark og Oppland og fokusere på hvordan byråkratiet definerer «ved» Mjøsbrua.

De sju eksisterende sjukehusa, som fortsatt er realiteter der folk blir behandlet for sine sjukdommer og tilstander, har byråkratiet dømt til nedleggelse – med mulig unntak av ett. Det nye styremedlemmet, som kommer fra Gjøvik (og erstatter en fra Lillehammer), skal inn i styret «før det smeller». OA sikter formodentlig ikke til en viruseksplosjon i den virkelige verden, men til dramatikken som vil oppstå når byråkratiet bestemmer hvilken lokal enhet som skal bestå og få tildelt status som akuttsjukehus. (Vi aner at OA legger ut en teaser når det poengteres at en superekspert fra Lillehammer blir erstattet av en fra Gjøvik. Følg med i OA)

Slik framstår sjukehusstriden i Mjøsregionen: Fjollete lokaliseringskonflikter blir hauset opp, mens kampen om sjukehusstrukturen blir forbigått i taushet. Hvorfor spør ikke OA hvordan en så radikal reduksjon av antallet senger kan forsvares og hva det vil bety for folk flest i regionen at sengene blir sentralisert til «ved» Mjøsbrua? Og ikke minst: Prøv å forstå hva det vil si å flytte to velfungerende psykiatriske sjukehus beliggende i innlandsnatur, til et hektisk, produksjonsmiljø «ved» Mjøsbrua. Prøv å forstå dem det gjelder (pasientene med psykiske problemer og pleiepersonalet – ikke ekspertene, byråkratene og økonomene).

Og hvorfor går ikke OA i dybden på hvorfor det har blitt slik? Her er en hypotese: sjukehusa har blitt omdefinert til produksjonsbedrifter, såkalte «foretak» som skal drives på akkurat samme måten som en butikk, eller en fabrikk – helt utafor demokratisk kontroll – av eksperter og byråkrater. Det er viktig for mine politikerkolleger i Arbeiderpartiet, som ser sjukehusstriden på denne måten, å være klar over at det var deres ledere som innførte «foretaksmodellen». Nå må dere hjelpe dem til å innse at det var et feilgrep – før det smeller – det kan i så fall bli starten på noe nytt og vakkert, etter valget i 2021.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags