Ingen brunfarge er verdt å få kreft for

SOLVETT: - Bruk solvett og nyt sola i sommermånedene, oppfordrer Kreftforeningen.

SOLVETT: - Bruk solvett og nyt sola i sommermånedene, oppfordrer Kreftforeningen. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I sommer skal de fleste av oss tilbringe ferien i Norge. Alle håper vi på deilig, varmt sommervær med masse sol slik at vi får oppleve Norge og Innlandet på sitt beste.
Husk likevel på en ting: Unngå å bli solbrent. Risikoen for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, og når du får mye sol uten å bli brent. Vi blir oftest solbrent i forbindelse med aktiviteter hvor vi ikke tenker så mye over solas stråler, som for eksempel som hagearbeid og når vi går turer. Menn er dessverre litt dårligere til å beskytte seg enn kvinner.
Norge er i helt verdenstoppen på hudkreft, vi har faktisk flest dødsfall i hele Europa. I Innlandet er vi flinke til mye, men dette er en statistikk vi ikke vil toppe.

I 2018 var det 187 nye tilfeller av ondartet føflekkreft i Innlandet. Det gjør at vi plasseres midt på treet sammenlignet med andre fylkene i landet.
Heldigvis er det mulig å forebygge de fleste former for hudkreft med enkle grep.
Kreftforeningen har fire gode solvettregler som vi anbefaler alle å følge:
1. Begrens tiden i solen – unngå å bli solbrent.
2. Bruk klær og skygge som beskyttelse.
3. Bruk rikelig med solkrem når du ikke er beskyttet på annen måte, minimum faktor 30.
4. Ikke bruk solarium – det øker sjansene for hudkreft betraktelig. Solarium er heller ikke en egnet kilde til vitamin D.
Sola er bra for helsa, men i små mengder. Den er vår viktigste kilde til D-vitamin, og ikke minst er det godt for kropp og sjel.
Bruk solvett og nyt sola i sommermånedene.

God sommer!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken