Gå til sidens hovedinnhold

Vi ruster industrien i Innlandet for fremtiden

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi står overfor en reindustrialisering av Norge. Ny teknologi, roboter og det grønne skiftet vil endre måten vi jobber på. Det får konsekvenser for Hexagon Ragasco, Moelven og de andre industribedriftene i landet vårt.

Når jeg reiser rundt i landet, møter jeg industribedrifter i verdensklasse. Innlandet har industri som både ligger foran i teknologiutvikling, og som bruker regionens treressurser i grønn verdiskaping.

Raufoss har et av landets ledende industrielle teknologimiljøer. Her finner vi klyngesamarbeidet NCE Raufoss med tung kompetanse innenfor lettvektsmaterialer og automatisert produksjon. I Raufoss Industripark finner vi Hexagon Ragasco, som leverer propanbeholdere av kompositt verden over. De har en effektiv produksjon med utstrakt bruk av roboter og automatisering. I fjor ble de kåret til Norges smarteste bedrift av Norsk Industri. Moelven er et stort innovativt industrikonsern som utvikler og produserer trebaserte byggprodukter og systemer til byggebransjen.

Tiden er kommet for å reindustrialisere Norge. Norsk industri står overfor store endringer. Bedriftene må i økende grad finne lønnsomhet utenfor petroleumssektoren. Samtidig ser vi nå en rask teknologisk utvikling som i årene fremover vil endre norsk industri slik vi kjenner den. Industrien digitaliseres og automatiseres. Kombinasjonen av sensorteknologi, store data, 3D-printing og nye materialer gir uante muligheter.

Dette vil bli et av temaene i vår stortingsmelding om industripolitikken. I meldingen skal vi vise hvordan næringspolitikken kan fremme god omstillingsevne, økt bærekraft og konkurransekraft i industrien. En viktig del av meldingsarbeidet blir å forstå hva sentrale trender innebærer, og hvor godt vi er rustet til å møte dem.

Det gir utfordringer, men også fantastiske muligheter. Ny teknologi legger til rette for mer effektiv, mer presis og mer automatisert produksjon, og stadig flere ledd digitaliseres. Vi vil få nye produkter, nye verdikjeder og nye forretningsmodeller. Utviklingen kan føre til at vi kan hente hjem igjen visse typer industriproduksjon som tidligere er satt ut til andre land.

På den andre siden vil etablerte jobber endres eller forsvinne, og nye må skapes. Den nye industrien skal både skaffe lønnsomt arbeid til egne ansatte og være med på å finansiere velferdsstaten.

Heldigvis har Norge gode forutsetninger for å møte endringene. Vi er gode på innovasjon og omstilling. Vi har et unikt partssamarbeid, og vi har en produktiv industrikultur som fremmer effektivitet og nye løsninger. Samarbeidet mellom virksomheter står sterkt, og det er nær kontakt mellom industri og forskningsmiljøer.

En av mine viktigste oppgaver som næringsminister er å sørge for at industrien har gode rammevilkår. Regjeringen skal legge til rette for at bedriftene i Innlandet og hele resten av landet kan skape arbeidsplasser og verdier. Helt enkelt handler det om at Norge skal fortsette å være et godt land å bo i, også i fremtiden, at våre barn og barnebarn skal få gode jobber, skoler, helsetjenester og eldreomsorg.

Jeg ser frem til å jobbe sammen med norske industribedrifter, organisasjonene i arbeidslivet og fagmiljøene for å utvikle en god industripolitikk for hele landet vårt.

Kommentarer til denne saken