Hvordan er tallet 500 millioner oppstått?

VENTER: – Det er mange som forventer en redegjørelse og en forklaring på påstandene om ineffektiviteten ved Lillehammer og Gjøvik sykehus, skriver artikkelforfatteren.

VENTER: – Det er mange som forventer en redegjørelse og en forklaring på påstandene om ineffektiviteten ved Lillehammer og Gjøvik sykehus, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

LeserbrevNår storsamfunnet ønsker noe fjernet, er kreativiteten stor når man skal få noe lagt ned. Spesielt med regnskapstall, og når private interesser står klar til å overta markedet. NRK har presentert en påstand om at sykehusene på Gjøvik og Lillehammer siden 2012 har gått med 500 millioner i underskudd (den 28.02.2020). Er disse tallene ettergått og etterprøvd – og er budsjetteringen for nevnte sykehus riktig i forhold til behovet?

Metoden med for høyt bruk av penger på lønn og husleiekostnader ved Hovedarsenalet (forsvarets lager) på Lillehammer, ble forsøkt brukt i 2003. Dette i et forsøk på å få lagt med 104 arbeidsplasser, og for å flytte lageret til Gardermoen. Når de manipulerte tallene ble avdekket, besto arbeidsplassene på Hovedarsenalet den gangen.

I tiden før nedleggelse av Valdresbanen, opplevde vi det samme. Befolkningen i Valdres ble lovet ny vei med «motorveistandard» i bytte mot at jernbanen ble nedlagt. I 1989 ble banen nedlagt – før penger til nye vei ble bevilget. Veien er ennå ikke ferdigbygd, og transporten er overført fra bane til vei. Slik ble vel valdrisene manipulert den gangen.

Arendalsbanen ble i 1989 forsøkt nedlagt, med begrunnelsen millionunderskudd. Her tok personalet og gikk gjennom alle fraktbrev, billettsalg og forsendelser som kunne dokumenteres solgt på strekningen Nelaug til Arendal (hva som var solgt av tjenester ellers i landet til Arendalsbanen, hadde man ingen oversikt over). Det kunne den gang dokumenteres minst et overskudd på cirka en halv million kroner på banen. Da ledelsen ved NSB ble tvunget til å legge frem de reelle tallene, viste det seg at banen gikk med 2-3 millioner i overskudd. Arendalsbanen består fortsatt, og er senere blitt elektrifisert.

Myndighetene – de man egentlig skal kunne stole på – kan oppleves som meget uredelige når det skal styres mot et bestemt resultat, eller en nedleggelse. Talltriksing ser ut til å være løsningen/ metoden som anvendes.

Nå forventes det fra mange at nøytrale personer gjennomgår budsjettallene ved hvert av sykehusene i Innlandet. Dette for å se hvordan man har kommet frem til tallene, og hvilke mekanismer som eventuelt har påvirket de resultatene som presenteres. Herunder se på fordeling av lønnsomme og ulønnsomme pasienter og så videre. Det er mange som forventer en redegjørelse og en forklaring på påstandene om ineffektiviteten ved Lillehammer og Gjøvik sykehus. Vi forventer det; da det er våre skattekroner som er i spill.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags