Hva er riktig bruk av fellesskapets penger?

FORBRUK: – Penger bruker helt klart mest effektivt dersom man bruker sine egne penger, skriver artikkelforfatteren.

FORBRUK: – Penger bruker helt klart mest effektivt dersom man bruker sine egne penger, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

KronikkSamme dag som Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre lanserer «Nordsjøplanen» som innebærer at staten skal bruke skattebetalernes penger på å subsidiere ulønnsom utbygging av havvind, CO₂-lagring, og grønn skipsfart, publiserer nestleder Hadia Tajik en kronikk med ingressen «Vi kan ikke sosialisere tap og privatisere gevinst. Det er ikke riktig bruk av fellesskapets penger.»

Hvor stor er egentlig forskjellen på Erna Solbergs Høyre og Arbeiderpartiets «sosialisering av tap og gevinst»? Hovedforskjellen virker å være hvor mye av skattebetalernes penger de på såkalt «grønn teknologi».

Liberalistene synes ikke at politikere skal velge hvilken teknologi eller hvilke bransjer som skal få økonomisk støtte. Enten politikerne er røde, grønne eller blå så virker det som politikere har ståltro på egne evner. For det er dine skattepenger som du har måtte jobbe hardt for, som gis til vanligvis ganske velstående bedriftseiere.

Hva gjør politikerne bedre egnet enn investorer til å vurdere hvilken teknologi eller hvilke prosjekter som er fornuftige å satse på? Liberalistene mener at den som er best egnet til å investere penger er de som risikerer noe ved å tape sine egne penger, som de bruker tid og energi på å tjene. Byråkrater og politikere bruker derimot andres penger, og har slik sett ikke noe særlig incentiv til å bruke tid og energi på å vurdere hva som er fornuftige prosjekter. Politikere er historisk sett elendige eiere og investorer.

Økonomen Milton Friedman laget en lettforståelig oversikt over hvor effektivt/fornuftig penger brukes, basert på hvem pengene brukes på og om man bruker sine egne eller andres penger.

Penger bruker helt klart mest effektivt dersom man bruker sine egne penger. Da forstår man hvor mye tid og energi som kreves for å tjene penger. Dersom man bruker andres penger på noen andre, så brukes de helt klart minst effektivt. Et godt eksempel på dette er når politikerne bruker skattepenger. Det mangler ikke eksempler på at politikerne sløser bort skattepengene på idiotiske prosjekter, samt unødvendige budsjettoverskridelser på grunn av dårlig planlegging eller bevisst underbudsjettering.

Daglige eksempler på slik sløsing, kan man se på Sløseriombudsmannen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags