Hva betyr det å ha Downs syndrom? spurte jeg min datter. «Det betyr å være elsket» svarte hun.

BEST: – Mitt barn med 47 kromosomer er min beste bursdags- og julegave ever, skriver Sølvi Jacobsen.

BEST: – Mitt barn med 47 kromosomer er min beste bursdags- og julegave ever, skriver Sølvi Jacobsen. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nei, det kom ikke som noen overraskelse at endringene i bioteknologiloven gled igjennom. Ikke i det hele tatt.

Det er for eksempel fullt forståelig for meg at kvinner ønsker lovlig eggdonasjon i Norge. Jeg var selv ufrivillig barnløs, og fikk beskjed om at eneste løsning var prøverør. Det slo jeg fra meg, for trodde ikke jeg orket å gå igjennom slik behandling.

Så ble jeg mirakuløst nok gravid som 41-åring. Fikk tilbud om all slags prøver, men takket nei, for «det er mitt barn uansett».

Mitt barn med 47 kromosomer er min beste bursdags- og julegave ever! Visst felte jeg tårer de første timene og bebreidet meg selv for å være en dårlig inkubator. Det gikk over. Det fødte barnet var jo det samme lille livet jeg vernet om, nøt å kjenne vokse og bevege på seg inni magen min. Ikke noe var forandret. Det var henne jeg hadde ventet på, og det var henne jeg fikk i mine armer. Hun var nydelig!

Årene gikk, og etter hvert merket hun selv at hun skilte seg fra sine jevnaldrende, uten at hun satte ord på det. Da begynte jeg å gjøre henne oppmerksom på Downs syndrom ved å vise henne mennesker på tv, i bøker, andre barn i byen med Downs syndrom. Hun var så stolt! «Han/hun har Downs syndrom. Akkurat som meg!»

En dag spurte jeg henne: «Hva betyr det å ha Downs syndrom?» Det var et tema vi aldri hadde diskutert, nemlig hva det innebar, så jeg lurte på om hun hadde gjort seg noen tanker om det.

Hun var stille lenge, og jeg tenkte at det fant hun ikke svar på.

Til slutt kom det: «Det betyr å være elsket.»

Og da tenker jeg, at om det skal 47 kromosomer til for at et elleve år gammelt barn kan komme til den slutningen – ja, da velger jeg meg den typen barn hvilken som helst dag i uka.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken