Gå til sidens hovedinnhold

Kutt til studie-forbund

Artikkelen er over 4 år gammel

Fylkeslederne i Norges Husflidslag er dypt bekymret over Regjeringens forslag til statsbudsjett med stort kutt i tilskudd til studieforbundene.

Norges Husflidslag er en kultur- og interesseorganisasjon med 24.000 medlemmer. Organisasjonen arrangerer kurs over hele landet i håndverk- og husflidsteknikker. Vi har årlig rundt 15.000 kursdeltakere som deltar i alt fra korte lavterskelkurs til lengre opplæringsløp. I samarbeid med Studieforbundet kultur og tradisjon arrangerer vi bunadopplæringen og vevopplæringen som er landsdekkende modulbaserte kurs som følger offentlige læreplaner. Både de lokale kursene og de landsdekkende kursene vil bli hardt rammet, og bli svært vanskelig å gjennomføre om kuttet blir stående. Kursene blir dyrere og det blir færre kurs. Resultatet vil i tillegg bli mindre deltakelse, færre kulturformidlere, lavere mestring og dårligere mental helse.

Norges Husflidslag tar ansvar for å formidle og utvikle vår immaterielle kulturarv. Gjennom våre frivillige lokallag tilbyr vi kurs i teknikker og materialer som få har kunnskap om. At kursene kan gjennomføres, har stor betydning for om denne kulturarven lever videre. Vi er derfor overrasket over at Regjeringen ønsker å kutte i tilskudd til denne opplæringen, i en tid der de ellers framhever nasjonen Norges ansvar nettopp for vår felles kulturarv.

Vi ber Stortinget reversere og prisjustere tilskuddet til studieforbundene, slik at det blir mulig for oss å opprettholde et bredt kurstilbud over hele landet.

Kommentarer til denne saken