Gå til sidens hovedinnhold

– Vondt å se hunder som går tur i varmen

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I år kom sommeren veldig brått på oss. Vi har for lengst begynt å kle oss i shorts og T-skjorte når vi er ute og koser oss i hagen – går på tur, og så videre. Hva med hundene som er ute i varmen? De beholder samme kledning som de hadde da vi hadde 20 – 25 kuldegrader. Ingen shorts og ingen T-skjorte. Men mange hunder får samme tur som i vinterkulda – samme rute – samme tempo, mens vi som leier båndet går og hygger oss i tynn bekledning.

Vondt å se

Det er vondt å se alle hundene som er ute og går tur nå i varmen. Noen går tur, mens andre jogger og andre igjen tar til og med hunden med ved sykkel. Eller ved rullestol.

Jeg møter hundeeiere som jogger med hunden sin eller går i «vintertempo» uten så mye som en flaske vann til hunden som bagasje. Hundene har ingen valg! De må følge oss.

Forbrente hundepoter

Jeg har sett hundepoter som har vært helt forbrent av varmen på asfalt. Man kan faktisk steike egg på asfalten på de varme dagene og hunder har ikke sko. Vi har sko. Vi orker ikke å gå på den varme asfalten. «Jammen hundenes poter er ikke som våre!» Nei, de er ikke det. Og de kan bli helt oppspist av varmen de trår på!

I dag snakket jeg med en venn som hadde møtt en bekjent som har pleid å ha med seg tre hunder på tur. Nå hadde han én hund. «Hvor er de andre hundene dine, da?» «Jo, vi var ute og jogget og så døde den i varmen». Den andre hunden vet jeg ikke hva som var skjedd med. Hunder får heteslag! Hunder forbrenner seg i sola! Hunder blir dehydrert.

Lykkelige hund

For en tid siden snakket jeg med noen med en valp –- en korthåret, veldig ung valp. De var redd valpen var sjuk for den ville ikke annet enn å ligge rolig hele dagen. Lykkelige hund, tenkte jeg som får lov å ligge rolig i varmen.

Jeg har langhåret, voksen hund og hun vil ikke annet enn å følge skyggen hele dagen. En liten rusletur når sene kvelden kommer med svalere luft kan være greit av og til, men på ingen måte absolutt hver dag. Tisse, bæsje, spise og drikke er viktig i varmen. Det går jo an å ta en liten skogstur å finne skygge blant trær eller ta en tur på bading bare en slipper å sitte i en varm bil.

Varme biler

Det begynner å bli veldig godt kjent at varme biler kan være livstruende for hunder – og barn. For en tid siden hører jeg om en hund som døde i bilen den satt i. Den satt i 15 minutter i bil med åpne vinduer og med tilgang på vann. Varmen er vanskelig for hunder.

Hvorfor ligger ville dyr, hester, kyr, saueflokker osv. osv. rolig i skyggen – de som er heldige å ha en skygge – dersom de har mulighet til å bevege seg ellers? Fordi de vet det er klokt og så gjør det så godt.

Hunder lider ingen nød om de ligger og dormer seg gjennom dagene i varmen. Ikke om de dormer seg gjennom hele døgnet heller dersom de velger den løsningen på varme dager.

Ingen skygge

Hester har det heller ikke så greit i varmen. Mange har ingen skyggebusk, ingen levegg, og så videre, mens de som har muligheten til å gjemme seg for sola, veldig ofte velger å gjøre det –selvfølgelig. Mange hester står på en liten firkant uten så mye som et tre å klø seg på, ikke en stolpe å lene seg inntil med et irriterende insektstikk, ingen hestekollega å lene seg mot– bare en liten firkant med gjerde rundt–kanskje til og med strømgjerde slik at den så altfor godt vet at den har ingen mulighet i livet for å finne en løsning. Så trist liv –ingen mulighet for løsning.

Vi må ta vare på og ta dyra vi har tatt på oss ansvaret for å forvalte livet til, på alvor. De har ingen andre å stole på enn oss som eier de. De får ikke hjulpet seg selv siden vi har tatt oss den retten at vi har de i fangenskap.

Kommentarer til denne saken