Gå til sidens hovedinnhold

Om «angiverminister» Sylvi Listhaug

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et innlegg i OA den 12. august under overskriften «Listhaug, angiverminister i regjeringen» siterer Olav Henning Ødegaard dikteren Nordahl Grieg og forfatteren Günter Grass. Hva med i stedet å sitere Arbeiderpartiets statsministerkandidat Jonas Gahr Støre, og tidligere Ap-statsråd Anniken Huitfeldt?

Å oppfordre folk til å melde fra om svindel av det offentlige heter «ber om hjelp», «si fra» eller «varsling» når det kommer fra Arbeiderpartiet. Når det kommer fra Høyre eller Fremskrittspartiet kalles det altså «angiveri», og når Olav Henning Ødegaard siterer et dikt av Nordahl Grieg så er det vel en baktanke med det: han ønsker å sammenligne med nazitiden i Norge under 2. verdenskrig. Bruken av uttrykkene «angiver» og «angiverminister» er en grov usaklighet, som tilslører den dystre bakgrunnen for uttrykket «angiver» slik det ble brukt under og i tiden etter 2. verdenskrig

Men så til tidligere uttalelser fra Arbeiderpartihold: Svindel med sosiale ordninger har bare økt, og i 2012 satte vi ny rekord. Aldri før hadde så mye trygdesvindel blitt anmeldt. I 2013 gikk derfor daværende arbeidsminister i Stoltenberg-regjeringen, Anniken Huitfeldt, til kamp mot svindlerne. Hun sa bl.a. «Hvis du vet noe, så si fra om det. Jeg merker at dette er noe folk er opptatt av. Mange forteller historier om folk de kjenner som lurer systemet. Da svarer jeg alltid: -Si ifra! sier Huitfeldt.» Huitfeldt påpekte også at det ikke er å sladre (angi), men å varsle, da det dreier seg om økonomisk kriminalitet.

Som for trygdesvindel, har vi også regler for å forhindre misbruk av asyl:

1) Personer som har fått innvilget asyl fordi de har beskyttelsesbehov i forhold til hjemlandet, skal ha spesiell tillatelse for å reise tilbake til hjemlandet f.eks. på ferie.

2) Dersom asylsøkere reiser på ferie til hjemlandet uten tillatelse, kan UDI gjøre en ny vurdering av om beskyttelsesbehovet fortsatt består, og oppholdstillatelse eller asylstatus kan trekkes tilbake.

Allerede i 2011 var man såpass oppmerksom på misbruk av asylinstituttet at Arbeiderpartiets eget integreringsutvalg foreslo å kaste ut «flyktninger» som reiser tilbake i løpet av de fem første årene etter at de har fått innvilget opphold i Norge. Leder av utvalget var daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre, som uttalte følgende til Dagsavisen: «Hvis de har vært forfulgt og har fått innvilget asylsøknad er det veldig underlig at de skal kunne reise tilbake på ferie kort tid etter.» Han sa også at asylinstituttet uthules om flyktninger ferierer i hjemlandet.

Denne svindelen gjør noe med tilliten til asylinstituttet, og i neste omgang med folks holdninger til flyktninger. Høyre og FrP ønsker å stoppe slik misbruk av asylrett. Statsråd Sylvi Listhaug har uttalt følgende: «Når folk forsøker å jukse er det med på å undergrave systemet vårt og rettferdigheten som ligger til grunn, enten det er skattesnyteri, trygdejuks, eller i dette tilfellet at personer som har framstilt seg som flyktninger i realiteten ikke er det.»

Avslutningsvis lurer Olav Henning Ødegaard på om Erna Solberg og Sylvi Listhaug har hørt om nestekjærlighet og empati. Ja, det har de tydeligvis – på linje med Jonas Gahr Støre og Anniken Huitfeldt.

Kommentarer til denne saken