Gå til sidens hovedinnhold

Prisnedskrivning på potetsprit vil utkonkurrere norske distriktsarbeidsplasser

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Prisnedskrivning (PNS) på potetsprit foreslås fjernet i Statens tilbud for Jordbruksoppgjøret 2017. Dette vil få store miljømessige konsekvenser og utkonkurrere norske distriktsarbeidsplasser.

Statens tilbud i Jordbruksforhandlingene 2017 er lagt frem og det legges opp til at PNS for produksjon av potetsprit fjernes.

Det gis for 2017 en bevilgning til PNS for potetspritproduksjon tilsvarende 9,50 kr pr liter, begrenset oppad til 18 millioner kroner.». Denne ordningen er nå foreslått fjernet og dette vil gi store negative konsekvenser for miljøet, norske distriktsarbeidsplasser og norsk potetspritproduksjon.

HOFF SA håndterer det meste av avrenspotet i Norge og tar imot 45 – 50 000 tonn hvert år. Dette er poteter som ikke tilfredsstiller krav til kvalitet som matpotet eller er avfallsstoffer fra industriell bearbeidelse av potetprodukter som potetchips og pommes frites. Avrenspotet benyttes i produksjon av potetstivelse og glykose til bruk i næringsmiddelproduksjon, i tillegg til potetsprit. Det produseres i dag ca 2,2 millioner liter norsk potetsprit årlig, som hovedsakelig benyttes i produksjon av norsk akevitt og vodka.

Produksjonen av potetsprit er kapitalintensiv og avhengig av langsiktige og forutsigbare statlige støtteordninger. Et uvarslet bortfall av PNS for produksjon av potetsprit ødelegger grunnlaget for potetspritproduksjon i Norge», sier Flønes. «Bortfallet av prisnedskrivning vil ødelegge konkurransekraften mot import og utkonkurrere norske distriktsarbeidsplasser og norsk spritproduksjon.

Bortfall av norsk potetspritproduksjon vil gi et potetoverskudd og økt matsvinn tilsvarende 20 000 tonn årlig i Norge. Uten en fungerende avrensordning vil håndtering av disse overskuddspotetene kunne medføre en miljørisiko. Feilaktig deponering av potet kan medføre plantesmitte, og potetåkrer med smitte får inntil 40 års karantene før produksjon kan gjenopptas. Det er også krevende å finne annet bruksområde for avrenspotetene i dagens marked.

Landbruket og næringsmiddelprodusenter har behov for langsiktige og forutsigbare rammebetingelser for å ivareta et samfunnsøkonomisk lønnsomt og bærekraftig landbruk. HOFF SA mener prisnedskrivning for avrenspotet til produksjon av potetsprit er en viktig rammebetingelse som må bestå. Dette for å ivareta et sunt og aktivt potet-Norge.

Kommentarer til denne saken