Du vil bli hacket. Det er bare et spørsmål om når

Oslo  20120125. Illustrasjonsfoto. Hacking, hackere og datakriminalitet blir av mange oppfattet som et alvorlig samfunnsproblem.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Oslo 20120125. Illustrasjonsfoto. Hacking, hackere og datakriminalitet blir av mange oppfattet som et alvorlig samfunnsproblem. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.NITO – Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon – er pådriver for samfunnssikkerhet, ikke minst IT-sikkerhet. NITO vil øke bevisstheten om hvilke farer som lurer når du er pålogget og hva du kan gjøre for å unngå dem. I forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmåned hadde innlands-ingeniørene denne gangen alliert seg med foredragsholdere fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, landets fremste ekspertise på temaet. Fokuset i årets sikkerhetsmåned er å sikre epost.

Tirsdag besøkte Ernst Unsgaard og Jørgen Dyrhaug ingeniørene på Innlandet for å dele sin innsikt om IT- og epostsikkerhet. Hovedbudskapet fra Jørgen Dyrhaug var at «man skjønner ikke at man ikke skjønner IT-sikkerhet». Altfor mange tar for lett på verdiene sine online, og er uforsiktige.

De kunne fortelle at du med enkle forhåndsregler kan komme ganske langt med å sikre deg. It-sikkerhet trenger ikke være så vanskelig. Ikke trykk på linker eller vedlegg du ikke er trygg på, hold software oppdatert og pass på passordene dine. Så enkelt, men likevel så fjernt for mange av oss. For de fleste er det nå en selvfølge å ha på bilbelte når man skal ut og kjøre bil. På samme måte bør det være med IT-sikkerhet. Gode vaner tar tid å innarbeide, og nettopp derfor er det viktig med påminnelser om å bruke sunn fornuft og skepsis når du er online.

Nesten alle virusangrep kommer umiddelbart etter at en ny sikkerhetsoppdatering er sluppet. En sikker hverdag ligger derfor i å holde seg oppdatert på programmene du bruker. Det er mye du kan huske på å gjøre, men oppdaterer du alltid operativsystemet når det kommer en sikkerhetsoppdatering, har du allerede der kommet langt.

1.     Oppgrader program- og maskinvare

2.     Installer sikkerhetsoppdateringer så fort som mulig

3.     Opprett brukerkonto uten administrasjonsrettigheter for daglig bruk

4.     Blokker kjøring av ikke-autoriserte programmer

Mange ønsker å få tak i verdisakene dine. Nordmenn troner på toppen i å ha tillit til andre. Det gjør oss sårbare, og i tillegg fristende mål. Husk at passord er verdisaker. Ta derfor godt vare på passordene, så tar du også godt vare på identiteten din.

1.     Bruk to-faktor autentisering der det tilbys

2.     Bruk unike passord. Et godt tips er å bruke små setninger skrevet på dialekt

3.     Bruk passordhåndteringsprogrammer

4.     Privat kan du også lage en passordliste med penn og papir, men beskytt dokumentet som et verdipapir

5.     Bytt alltid standardpassord på produkter du kjøper

6.     Ta backup av bilder og dokumenter.

Trenger du flere råd og tips så sjekk ut www.norsis.no eller www.nsm.no  Vanskeligere er det ikke. Og husk at 1234 eller qwertyuiop ikke er gode passord.

Glenn-Erik Wold, NITO Oppland

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken