Gratis elbilparkering i Gjøvik

TA VARE PÅ FREMTIDEN

TA VARE PÅ FREMTIDEN Foto:

Av
DEL

LeserbrevMDG Gjøvik ønsker fortsatt at elbiler i Gjøvik kommune skal få å parkere gratis.
1. januar 2017 kom det nye parkeringsforskrifter i Norge. Disse opphevet betalingsfritak for elbiler på offentlige skiltede plasser. Forskriften ga samtidig kommunene myndighet til å fatte vedtak om fortsatt betalingsfritak for elbiler. 16. desember 2016 bestemte kommunestyret at Gjøvik skulle bli en av få kommuner i Norge, der el-biler skulle få parkere gratis. Dette takket være MDG Gjøviks talsperson Anlaug Seljevold som fikk med seg kommunestyret på dette.

Hvorfor velge elektrisk? MDG Gjøvik viser til Norsk elbilforeninges undersøkelser som viser at elbilen i liten grad bidrar til lokal forurensning. Dette fordi elbilen ikke har utslipp fra selve motoren. Elbilen er langt mer energieffektiv enn biler med forbrenningsmotor. En forbrenningsmotor kaster bort mye av energien i drivstoffet til varme, vibrasjoner og lyd.

Elbilen slipper ikke ut stoffer som Nox og CO2 som dannes ved forbrenningsprosessen i bensin og dieselbiler Elbilene bidrar også til mindre støy. I tillegg til NOox og svevestøv, bidrar fossilbiler til utslipp av mindre omtalte, men helseskadelige, stoffer som benzen, aldehyd, 1,3-butadien, metaller og en lang rekke polysykliske organiske materialer.
Rådmannens forslag til nytt styringsdokument 2020-2023 for Gjøvik kommune, foreslår at elbiler skal betale parkeringsavgift for elbil, halv sats i 3-t sonen, P-hus og nærmest sykehuset, fra 2020 og avgift for lading av elbil gjeldende alle dager, hele døgnet fra 2020.

Med en pågående global klima- og miljøkrise er det virkelig laber lesing at Gjøvik kommune med rådmannen i spissen har så lite grønne tanker for kommunen og slik sett motarbeider klimasatsingen. Skal Gjøvik kommune bli mer bærekraftig i fremtiden, må innbyggerne i Gjøvik kommune få noen fordeler ved å bytte fra bensin/dieselbil til elbil.

Posisjonens forslag til endringer av styringsdokumentet er nedslående lesning for oss som ønsker å få til en reell klima og miljøsatsing. Her kan posisjonen virkelig vise at de satser på klima og miljø. Men da må de stemme for at elbiler fortsatt skal ha fordelen av å parkere gratis i Gjøvik kommune.

MDG Gjøvik ønsker fortsatt gratis parkering for elbiler i Gjøvik kommune.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags