Sykehjemsplasser – Gjøvik kommer dårlig ut

Av
DEL

MeningerTv 2s journalister greide det som regjeringen ikke har greid på fire år – å få på bordet hvor mange som venter på sykehjemsplass/ korttidsplass eller omsorgsbolig med heldøgns pleie i norske kommuner. Det kan ikke være hyggelig lesning for Gjøviks politikere, men de har arbeidet aktivt med å legge ned sykehjemsplasser, og får «passet sitt påskrevet» med denne lista. Ventelister med søkere skal være åpne nå, men jeg tror allikevel at mange kommuner fortsatt underkommuniserer behovet, for å framstå bedre enn de er.

Gjøvik skiller seg ut av småbyene i landet på denne listen, der de fleste byene, unntatt storbyene, har 0 på venteliste (?), mange har 2 eller 1, mens i Gjøvik venter 18 på langtidsplass (sykehjemsplass), 20 på korttidsplass og 1 person venter på omsorgsbolig med heldøgns pleie. Det burde i alle fall blåses i fløyta for klarsignal til bygging av flere omsorgsplasser av alle slag umiddelbart, om noen er år vi dobbelt så mange gamle, men det virker ikke som om det er med i planleggingen i det hele tatt. I Hamar venter også 18 på sykehjemsplass, i Østre og Vestre Toten 0 – null. Kan det virkelig stemme? Jo, i Vestre Toten venter 13 personer på omsorgsbolig med heldøgns pleie, men ingen på langtids- eller korttidsplass, ellers er det lett å gå i surr med definisjoner av forskjellig type plasser.

Om to år er det kommunevalg igjen, undres om vi har kommet noe lenger da? Ting tar så urimelig lang tid, enda vi (befolkningen) og politikerne er veldig klar over situasjonen.

Tenk om kommunen nå kunne «ta tilbake» Øverby og bygge om stedet til både korttids- og langtidsplasser, og/eller bofellesskap for ikke-demente gamle som ønsker å bo sammen med andre. Slippe å sitte alene hjemme fordi politikerne har bestemt det ... dem få ta del i et sosialt fellesskap både for hyggen og nyttens skyld, vi vet det gir en helsegevinst og bedre livskvalitet for den enkelte.

Håper politikerne setter seg ned, studerer listen over Norges kommuner og tar mangelen på plasser i Gjøvik innover seg nå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags