Gå til sidens hovedinnhold

Trenger vi flere spisesteder i Gjøvik?

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Antall spisesteder vokser i byen mens det finnes nesten ingen tilbud for dem som vil ta en kopp kafé i byen, sitte med pc eller bok. Det er en stor forskjell mellom restaurant og kafé, hvor den siste er mer tilpasset for studenter og de som liker å bruke byen i helga.

Vi er veldig stolte over å ha NTNU med så mange studenter i byen men hva slags tilbud har de egentlig? Ser vi dem egentlig i byen? De fleste studentene bruker biblioteket og lesesal gjennom skoleår men i det siste så er det mer vanlig å studere, møte medstudenter på kafeer, hvor lokalet blir mer og mer tilpasset til det med tilgang til Wi-Fi stikkontakt osv. Det er også vanlig å ha et spesielt tilbud til studenter som ofte har litt trang økonomi.

Hvis vi skal kartlegge hvor mange restauranter og kaffer finnes det rundt Fahlstøms plass så er det 7 (Egon, Pizzanini, Saray, Jako, White Jasmine, Fahlstrøm bar og grill, Khalles Corner) til 1 (Gul kaffebar). Det er tøff konkurranse blant de spisestedene og flere er på kanten til å gå i konkurs.

Jeg liker ikke å sammenligne byen med Hamar eller Lillehammer men antall kafeer med god beliggenhet, ulike konsept i disse byene tiltrekker mange studenter og andre folkegrupper spesielt i helga. Brumunddal med sine 10 000 innbyggerne har 4 kafeer (Mølla, Baker Kristiansen, Matfatet og Bakeriet). Dette fører til mer levende sentrum, økt handel i gågater og gir innbyggerne inkludert studenter muligheter til sosialt treff utenfor campus området.

Før vi skal få Gjøvik sentrum bilfritt må vi bygge infrastruktur som oppfordrer innbyggerne å parkere bilen utenfor og ikke bruke sentrum som kortere passeringsmulighet. Det er viktig å huske at spisesteder blir mer besøkt hvis Gjøvik klarer å skape flere arrangementer, konferanser og liknende. Men det skjer relativt lite i byen og åpning av nye spisesteder hjelper lite. Derimot flere kafeer med spennende konsepter, et godt tilbud til studenter skaper merverdi i byen.

Kommentarer til denne saken