Gå til sidens hovedinnhold

Den blinde høna

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Debatten har lagt seg. Alle de indignerte har ikke likt og delt. Sanna Sarromaa provoserte mange med sin harselas over Gjøvik som by. Jeg har nok blitt mer provosert over annet denne tidligere fylkespolitikeren fra Venstre, nå hjemme igjen i Finland og Helsinki, har skrevet før. Hun har absolutt poeng med sine betraktninger om Gjøvik. Selv en blind høne finner korn. Men det er nå slik at skal vi kritiseres, så er det best av sine egne. Mange vennegjenger har en «raring», men nåde den som kritiserer hen. Den retten forbeholder vi oss selv!

Først må jeg kommentere at når skribenten sammenligner Helsinki med Gjøvik, blir det hele rett og slett komisk. Helsinki med Oslo, den kjøper jeg (jeg har vært i Helsinki, og i så måte foretrekker jeg helt klart Oslo). Allerede her er det selvmål.

Så hvor mener jeg denne blinde høna finner korn? Jo, rent personlig kjenner jeg på at Gjøvik ikke helt passer meg som individ. Men det har jo ikke noe med at det er Gjøvik som er feil. Det har med interesser, kultur og lynne å gjøre. Jeg passer bedre andre steder. Gjøvik er bra på det en middels stor by skal være. Dette skriver jo den blinde om. Det er trygt. Forutsigbart. Litt tregt. Lav puls. Vi har ganske bra offentlige tjenester. Unga/ungdommen har stort sett gode tilbud. At den blinde ikke har fått med seg at Gjøvik er en by for produksjon (ikke et administrasjonssenter), industri og teknologi, får stå for hennes merkelige lave kunnskapsnivå som fylkespolitiker. Er det Venstre som har sviktet henne? Hennes kollegaer på Fylkestinget? Eller er det rett og slett ignoranse fra Lillehammer? Bare det at Gjøvik, lenge før det o` saliggjørende universitetet kom til byen, arrangerte Cern-konferansen, burde få mange til å spørre seg hva som foregår på Gjøvik og Vestre Toten. For det er mye bra!

En bykommune på Gjøvik sin størrelse skal først og fremst levere gode arbeidsplasser og tjenester. I dette bidra til at folk og fe ønsker å etablere seg her. Og da bli her. Så kommer alt det andre. Gjøvik er en ganske stille by. Med unntak av tre sommermåneder i året. Og da er det underholdning som er til for oss fra området. Det er få grunner å komme langveis fra. Byen ER anonym. Den er treg og konservativ. Og da snakker jeg først og fremst om den iboende kulturen som preger menneskene her.

Jeg har nok av anekdotiske opplevelser av dette ovenfor som daglig leder på Spenst og som sportssjef i Gjøvik FF. Personlig fikk jeg kultursjokk. Jeg har absolutt møtt mange interessante mennesker. Men livet er for kort til å bruke tid på å stampe i gjørme. Mistroheten preger så altfor mange. Videre er det dessverre en sosial kontroll av at ALLE må like det kulturelle tilbudet herover. #detskjerikkenoepågjøvik er en meget velbrukt hashtag på sosiale medier til tider. Da ment ironisk og et spark til alle de som ikke deler deres interesse.

Likevel tror jeg de aller fleste er fornøyde. Ting er i emning. Det er få grunner til å reise på ferie til Gjøvik. So what? Reis til Vestlandet eller Nord-Norge. Der er eksotiske Norge. Gjøvik leverer på det viktigste. Den leverer for beboerne her. Og heldigvis for meg er Oslo kort vei unna. Og der framsnakker jeg Gjøvik. Selvfølgelig!

Kommentarer til denne saken