Gjøviks videre utvikling – hva med toppidretten?

SENTER: – Min drøm for fremtiden er at Gjøvik skal bygge opp et toppidrettssenter med tilhørende arenaer på Øverby, skriver Margrethe Skattum.

SENTER: – Min drøm for fremtiden er at Gjøvik skal bygge opp et toppidrettssenter med tilhørende arenaer på Øverby, skriver Margrethe Skattum. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerJeg så på OA-nett debatten fra Samfundet rundt Gjøviks fremtid og jeg synes det er veldig mye spennende som skjer på Gjøvik om dagen; mye takket være etableringen av NTNU i byen. Mulighetene for mer lokalt samarbeid rundt forskning og utvikling vil gi økt innovasjonskraft, tilflytting til regionen og behov for kulturelle og sosiale møteplasser. Men jeg savnet ett tema i debatten og det gjelder toppidretten; i vår fremtidige strategi for byen og regionen bør den delen av kulturen som heter toppidrett, få økt oppmerksomhet. Vi har nå topputdannelse og toppindustri i regionen, men vi mangler et klart mål om fremtidig toppidrett og et samlende miljø for å bygge opp en profesjonalitet rundt en vinnende idrettskultur!

Etter å ha lest om kommunens usikkerhet om hvorvidt de skulle kjøpe tilbake Øverby vinteren 2018, tok jeg et initiativ mot Gjøvik kommune for å se på muligheten for å få til en strategisk toppidretts satsing rundt Øverby med for eksempel en fremtidig etablering av Norges Toppidrettsgymnas (NTG) der. Kommunen stilte seg umiddelbart positive til ideen, men da jeg kontaktet NTG fikk jeg til svar at de mente Innlandet var godt nok dekket (med NTG på Lillehammer og Kongsvinger og Wang på Hamar) og at de ville bevare sin eksklusivitet og at Gjøvik derfor ikke var attraktivt for dem. Men jeg tenker at et godt alternativ kan være Wang og eventuelt Wang Ung, eller med strategisk satsing og posisjonering fremover kan også NTG endre mening.

Under min tid på NTH var NTHI en svært viktig del av helheten rundt studiet for veldig mange av oss studentene. Og jeg vet at dette fortsatt er et høyt prioritert område for NTNU og at de har behov for arenaer og infrastruktur for å sikre studentene gode fasiliteter for å utøve idrettene sine. Og kanskje er det også en investeringsvilje i NTNU systemet som sammen med kommunale og eventuelt private midler kunne vært slått sammen og lagt et grunnlagt for et idrettsanlegg på Øverby?

Vi har mange idrettstilbud til barn og unge i byen og regionen vår; fotball, ishockey, håndball, langrenn, skiskyting, friidrett, alpin, tennis, svømming, turn, kunstløp, og så videre ... Og vi har enkelte gode treningsfasiliteter og ikke minst gode ressurspersoner som kunne være med å løfte profesjonaliteten rundt idretten her til et betydelig høyere nivå enn dagens. Regionen vår har fostret mange toppidrettsutøvere opp gjennom årene. Men vi ser i stadig større grad at de unge som vil satse på idrettene sine flytter ut av området allerede som 15–16 åringer for å satse på toppidrett ved NTG eller Wang, og da er de jo også litt «tapt» for lokale idrettslag.

Min drøm for fremtiden er at Gjøvik skal bygge opp et toppidrettssenter med tilhørende arenaer på Øverby. Et slikt anlegg kan da brukes av lokale klubber samt styrke infrastrukturen for idrettstilbud i NTNUI (med direkte bussforbindelse mellom Campus og Øverby). På lengre sikt kan man tenke seg at andre fagområder som idrettsmedisin, fysioterapi, og lignende, også kunne samlokalisere seg der. Gjøvik kommune eier marka langt oppover skiløypene ovenfor Øverby og dette kan være et ideelt vekstområde for satsing innen et toppidrettsmiljø. Med toppindustri og topputdanning lokalt vil innbyggerne i fremtiden også forvente et mer proft tilbud til barn og ungdom innen idrett og i vår region har vi nå muligheten til å bygge på sterke vinnerkulturer som både Raufossindustrien og NTNU står for. Tilsvarende satsing fortjener Gjøvikregionen også innen idrett, og ved økt profesjonalitet og samarbeid kan vi skape et godt fundament for toppidrett i vår region. Et NTG eller Wang vil trekke med seg høyt kvalifiserte trenere som også vil gi positive ringvirkninger i de lokale klubbene.

Vi kan drømme om å bli 100.000 innbyggere i 2050 og kanskje ha et eliteserielag både på Gjøvik og Raufoss, men inntil da håper jeg at vi kan sette oss klare strategiske mål for hvor vi vil med toppidretten og deretter jobbe målrettet for å nå dem.

Vi må ønske å skape de beste mulighetene for ungdommen vår som vil satse på toppidrett og kunne tilby dem både ungdomsskole og videregående skole for toppidrett i byen; gjerne med hovedbase i naturskjønne omgivelser på Øverby! Og siden vi er inne i et valgår så kan jo dette være en sak lokale politikere kan mene noe om?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags