Gjøvik som plastfri kommune

Arkibvbilde: Fra søppelplukking på Biri våren 2017

Arkibvbilde: Fra søppelplukking på Biri våren 2017

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger 

I kommunestyremøtet torsdag 3. mai vil Kjetil Weyde på vegne av Gjøvik KrF fremme følgende interpellasjon til Ordfører Bjørn Iddberg.

Den såkalte plasthvalen som strandet i fjæra på Sotra for vel ett år siden påkalte en hel verdens oppmerksomhet. Det ble tydelig for alle at plastforurensningen i havet er et problem av uante dimensjoner. Hvis vi fortsetter som i dag, vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet. Av alt plastavfall vil ca 70 prosent ende i havet, dette tilsvarer et lastebillass i minuttet.

All plast som ikke samles inn og resirkuleres, blir liggende i naturen opp 450 år, og brytes underveis ned til mikroplast som er små plastpartikler < 5 mm. Bare i Norge dannes 8000 tonn mikroplast hvert år. Bildekk, maling, kunstgressbaner, plastpellettsproduksjon og tekstiler regnes blant de største kildene til mikroplastforurensing. En rapport fra Miljødirektoratet viser at gummigranulat fra kunstgressbaner kan være den nest største kilden til mikroplast på land. Plastpartiklene spres på hav og strender. Det er også påvist mikroplast innefrosset i arktisk is, i ferskvann og i jordsmonn, samt i luft.

Stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V) stilte følgende spørsmål til Klima- og miljøminister Vidar Helgesen for et år siden: Hva er status for plast- og mikroplastforsøpling i Mjøsa?

Svaret etterlot ingen tvil om at statsråden så alvorlig på situasjonen, men det kom også fram at det ikke er noen miljøovervåking av mikroplast verken i Mjøsa eller i andre norske vann og vassdrag.

Det vi derimot vet, er at problemet er stort også i Mjøsa. Heldigvis er det stor frivillig innsats for å rydde opp i all forurensningen, men jeg mener også det er viktig å gjøre mer for å forhindre forsøplingen av vår drikkevannskilde.

Frankrike har vedtatt forbud mot bruk av plastposer og bestikk. Flere norske kommuner arbeider for å gjøre sin kommune plastfri. Haugesund, Bodø, Bergen, Ålesund og Tromsø for å nevne noen. Dette bør også Gjøvik ha som målsetning.

Gjøvik KrF ber derfor at kommunestyret fatte følgende vedtak:

1. Kommunestyret ber Rådmannen utrede på hvilken måte og i hvilken grad Gjøvik kan bli plastfri kommune. Saken kommer tilbake til kommunestyret for politisk behandling.

2. Alle kommunale arrangementer skal i størst mulig grad være plastfri. Det innebærer at vi unngår bruk av engangsutstyr som er laget av plast.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags