Barnehager i Gjøvik

Illustrasjon Gjøvik Barnehage

Illustrasjon Gjøvik Barnehage

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Arbeiderpartiet er opptatt av at vi skal ha et godt barnehagetilbud for alle unger i Gjøvik, enten de går i en privat eller i en kommunal barnehage. Vi har 18 private og 12 kommunale barnehager i vår kommune. Rundt 850 unger har plass i de private barnehagene og litt mer enn 650 unger har plass i de kommunale barnehagene.

Kommunen har i to år, i 2015 og 2016, betalt ut for mye i tilskudd til de private barnehagene. Dette er rettet opp i 2017-budsjettet. Men når feilutbetalingen først har skjedd, har Arbeiderpartiet vurdert om det mulig og ønskelig å kreve pengene tilbake fra de private barnehagene.

Det første vi har lagt vekt på er at det er kommunen som har gjort feilen. Vi tror de private barnehagene på at de ikke har sett at de har fått for mye. Erfaring fra andre steder i landet viser at i slike tilfeller har kommunen en dårlig sak når det gjelder å få pengene tilbake. En langvarig prosess der vi trolig ikke ville fått noe igjen, er ikke hensiktsmessig.

Det andre er at Arbeiderpartiet tror de private barnehagene når de sier at en tilbakebetaling ville gått ut over tilbudet til ungene. Beløpet det dreier seg om tilsvarer rundt 15.000 kroner per unge. Vi må stille oss spørsmålet om en regnefeil fra kommunens side skal gå ut over ungene. Så er det riktig at enkelte av de private barnehagene går med overskudd. Men vi kan ikke behandle de private barnehagene i Gjøvik ulikt når det gjelder tilbakebetaling, avhengig av om de går med overskudd eller ikke.

Det er heldigvis et stort flertall i Gjøvik kommunestyre som støtter disse vurderingene. I tillegg har et enstemmig kommunestyre bedt kommunens kontrollutvalg gå gjennom alle sider ved saken. Dette er ingen gavepakke til de private barnehagene. Tvert imot må vi som kommunepolitikere ta ansvaret for at kommunen har gjort en feil, rydde opp og gå videre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken