Gjøvik må vise solidaritet med barna fra Moria

OMSORG: -  Vi har mange utfordringer selv i Gjøvik, men aldri så mange at vi ikke kan vise solidaritet og omsorg for medmennesker som har det uendelig mye verre, skriver Gjøvik SV og Rødt. .

OMSORG: - Vi har mange utfordringer selv i Gjøvik, men aldri så mange at vi ikke kan vise solidaritet og omsorg for medmennesker som har det uendelig mye verre, skriver Gjøvik SV og Rødt. . Foto:

Av
DEL

LeserbrevI lang tid har forholdene i Moria-leiren på Lesbos i Hellas blitt verre og verre. Da EU gjorde avtale med Tyrkia i 2017, avsluttet Leger uten grenser og flere andre organisasjoner sitt arbeid der. Den inngåtte avtalen stanset imidlertid ikke flyktningstrømmen og følgene ble katastrofale for beboerne. I dag er Moria-leiren Europas største flyktningleir, og rundt 20.000 mennesker bor i en leir bygget for 3000. Til tross for iherdig innsats fra fastboende og frivillige fra mange land er forholdene helt uholdbare og uakseptable, spesielt for de mange barna der. Vår egen utenriksminister betegner kapasiteten i leiren som sprengt.

EU har hittil avvist å bistå Hellas og bringe flyktningene videre, selv om nå enkeltland sier de vil hente ut mindreårige. Hellas har begrenset kapasitet både til å ta imot flyktninger og behandle asylsøknader. Menneskene i leiren kan måtte vente over ett år på behandling av asylsøknader.

6. april ble det overlevert et opprop til Regjeringen her i Norge for å evakuere barna fra flyktningleiren Moria i Hellas. Over 46 000 innbyggere hadde underskrevet sammen med en rekke humanitære organisasjoner. Vi vil fremme det samme oppropet i kommunestyret i Gjøvik.

På et humanistisk grunnlag kan vi ikke sitte som passive tilskuere til menneskelige tragedier av et slikt omfang. Gjøvik har alltid vært villige til å ta imot flyktninger. Mange stilte opp til en stor dugnad i 2015. Senere har vi imidlertid opplevd at det har kommet færre flyktninger enn vi har sagt oss villige til å ta imot. Vi har mange utfordringer selv i Gjøvik, men aldri så mange at vi ikke kan vise solidaritet og omsorg for medmennesker som har det uendelig mye verre. Nå gjelder det de flere tusen barna som hver dag denne våren lider under de fryktelige forholdene i Moria-leiren. Vår stillingtagen kan ikke hjelpe alle, men for de barna vi når vil det kunne være helt avgjørende.

Rødt og SV vil derfor fremme følgende fire forslag i kommunestyret 30. april:

1. Gjøvik kommune stiller seg bak oppropet «Evakuer barna fra Moria!»

2. Gjøvik kommune krever at Norge skal være en pådriver for at menneskerettighetene overholdes i europeiske flyktningleirer og at grunnleggende behov blir dekket.

3. Gjøvik kommune ber Regjeringen bidra til en felles europeisk løsning for migranter som krysser Middelhavet, der Norge også tar sin del av ansvaret.

4. Gjøvik kommune er, som del av en slik felles løsning på den akutte humanitære krisen i Moria-leiren, villig til å ta imot 5–8 barn derfra.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags