Gå til sidens hovedinnhold

Mjøs-sykehuset – nå eller aldri?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bylauget i Gjøvik kjemper for Mjøs-sykehuset, men frykter at det aldri blir noe av. Etter det overraskende utspillet fra styreleder Svein Gjedrem i Helse Sør-Øst, er det viktigere enn noen gang før at Innlandet kjemper en felles kamp for et Mjøs-sykehus lokalisert ved Mjøsbrua.

Selvsagt skal folk i Gjøvikregionen og Innlandet ha minst like gode sykehus som folk i Oslo. Ja, økonomien i Sykehuset Innlandet er dårlig. Ja, det må fikses! Av et totalbudsjett i Sykehuset Innlandet på kroner 8,5 milliard er det 150 mililoner i ubalanse. Det er tydelig at Sykehuset Innlandet nå gjør tiltak for å komme i pluss, noe de historisk også har vist at de er i stand til.

Gjedrems forsøk på å bruke den dårlige økonomien som et argument mot et nytt Mjøs-sykehus – mot et likeverdig sykehustilbud i Innlandet og Oslo – er lett å gjennomskue. «Dere kan ikke slå inn en eneste spiker i nytt sykehusbygg før økonomien er i orden», sa Gjedrem.

Vi mener at det å blande økonomien i dagens sykehusstruktur inn i debatten om et nytt Mjøs-sykehus er like vondt å lese, som det er å treffe tommelen i stedet for spiker’n!

Med usikkerheten som Gjedrem skaper, er det avgjørende at hele Innlandet nå sender klokkeklare meldinger til Helse Sør-Øst, statsråd Høie, regjeringen og Stortinget: Lokalisering av hovedsykehuset ved Mjøsbrua må bli bestemt av styret i Helse Sør-Øst i desember.

Hvis ikke frykter vi at enigheten i Innlandet om lokalisering ved Mjøsbrua rakner. Da rykker Innlandet bakover i køen av investeringer i Helse Sør-Øst, vi taper mot Oslo-området, og alle pasienter i Innlandet taper. Vi vil påpeke at sterke allianser ofte må til for at kamper skal vinnes, og her mener vi at Ringsaker, Lillehammer, Land, Toten og Gjøvik har sterke felles interesser med å gå foran i kampen om sykehus ved Mjøsbrua. Dersom vi ikke klarer å fremstå samlet, vinner andre frem.

Et nytt Mjøs-sykehus i Innlandet ved Mjøsbrua må komme raskest mulig, for at vi ikke skal risikere å rykke enda lengre bakover i køen. Standarden på eksisterende sykehus er for dårlig. Rekruttering av rett kompetanse er en utfordring for å kunne tilby et verdig og godt helsetilbud til innbyggerne. De demografiske utfordringer med stadig flere eldre, og et behov for en mer effektiv sykehusdrift, er skrikende.

Vi forventer at Gjøvik kommune kommer med et grundig utredet tomtealternativ ved Mjøsbrua som er konkurransedyktig sammenliknet med andre aktuelle steder hovedsykehuset kan bli lokalisert. 

Regjeringen må sørge for at Innlandet får god infrastruktur og et moderne sykehus til de ca. 390.000 innbyggerne. Som innbyggere forventer vi et nytt Mjøs-sykehus med bred og høy kompetanse, der vi som pasienter kan være trygge på at den medisinske behandlingen er forutsigbar, profesjonell og at det er høy beredskap.

Bylauget i Gjøvik er opptatt av - og vil kjempe sammen med andre sentrale aktører i Innlandet for - å få bygget et godt og fremtidsrettet Mjøs-sykehus med en beliggenhet strategisk geografisk plassert ved Mjøsbrua. Dette vil være en lokalisering til det beste for hele Innlandet, og ikke minst innbyggerne i Gjøvikregionen. Der det er vilje, er det vei.

Kommentarer til denne saken