Kulturhusbekymring

SCENE: – Nede ved Hunnselva står altså denne kassa, konstruert av de tre materialene på jorda som er minst egnet for lyd og musikk; nemlig betong, metall og glass, skriver Jørn Fodnestøl.

SCENE: – Nede ved Hunnselva står altså denne kassa, konstruert av de tre materialene på jorda som er minst egnet for lyd og musikk; nemlig betong, metall og glass, skriver Jørn Fodnestøl. Foto:

Av
DEL

MeningerI alt kulturhussnakket om dagen er det en annen tanke som vekker min bekymring. 

Det er blant annet utescenen på Gjøvik Gård som har gjort meg videre skeptisk til slike planleggingsfaser, og det med meget god grunn: I forkant av gjenoppbyggingen etter brannen, kontaktet musikk- og lydkollegaer utbyggerene for å tilby og bistå med sin ekspertise slik at scenen skulle bli best mulig egnet for nettopp musikk.

Dette ble, utrolig nok, men beviselig, helt ignorert og oversett. Så nede ved Hunnselva står altså denne kassa, konstruert av de tre materialene på jorda som er minst egnet for lyd og musikk; nemlig betong, metall og glass.

Det kan hende arkitekten selv og et par japanske turister med fotoapparat er fornøyde, men bruksverdien som scene er minimal. Den fungerer greit når det skal takkes for fremmøtet på Marken, men som et rom der moderne musikk videreformidles med trommesett, forsterkere og monitorsystemer, leverer den som en fotballkamp i en potetåker.

Det er mildt sagt helt for jævlig akustikk oppe på scenen. Bedre blir det ikke av at garderoben er for trang til at en tiåring kan bytte caps. Dette bygget alene er god nok grunn til tvile på beslutningstakere og forvaltere, så la oss derfor håpe at et slik liksomjålete og bortimot unyttig innhogg i pengekassa ikke gjentar seg i kulturhusets drakt. 

Jeg oppfordrer og regner derfor med at forskjellig ekspertise allerede er, eller skal innhentes, for å legge fram sine erfaringer og ideer til politikere, arkitekter og utbyggere, om hvordan et kulturhus bør bygges så det leverer for alle i flere år fremover.

Unge og gamle skuespillere, dansere, arrangører, vaktmestere, maskinoperatører, instruktører, lærere, ungdomsarbeidere, skreddere, sminkøser, lyd- og lysfirmaer, frisører, påkledere, musikere, utkastere og popkornselgere – alle bør forhøres. 

Om det skal bygges, eller hvor, tar jeg ikke stilling til her, men avslutter optimistisk med å nevne at siden Blackboksen i mine øyne fungerer så glimrende, er det vel noen som nå har lært, slik at dette innlegget forhåpentligvis er helt unødvendig surving og bortkastet energi.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags