Dagens lokaler for kulturskolen bærer preg av nedfall, forfall og frafall. Det er fullstendig uakseptabelt

SLITEN: – Dagens lokaler for kulturskolen på Hunn gamle interkommunale skole bærer preg av nedfall, forfall og frafall. Det er fullstendig uakseptabelt, skriver artikkelforfatteren.

SLITEN: – Dagens lokaler for kulturskolen på Hunn gamle interkommunale skole bærer preg av nedfall, forfall og frafall. Det er fullstendig uakseptabelt, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

MeningerVi trenger nye lokaler for kulturskolen og litteraturhuset. I debatten om et nytt kulturhus har debatten artig nok dreid seg om strand eller Strand, med eller uten Shell. Mitt syn er sjølsagt at det er sentrum og tilknytning til eksisterende aktiviteter, hotell, skatepark, utescene, parker og transport som er gode ytre argument for å bygge på det man har. I adressehysteriet har det kommet fullstendig i bakleksa hva et slik hus for kulturbruk skal inneholde. Jeg håper denne betraktninger gir fart i forståelsen av at vi ikke må bygge et kulturhus argumentert med elitebasert finkultur, men som et hjem for ytringskultur og fremtidens Gjøvik.

Dagens lokaler for kulturskolen på Hunn gamle interkommunale skole bærer preg av nedfall, forfall og frafall. Det er fullstendig uakseptabelt og noe av det som smerter mest i budsjettene; vi er helt nødt for å mene noe med denne skolen, vi må løfte den fram og vi må få den under nytt tak i sentrum. Det er cirka 500 elever og 30 lærere som underviser der (og andre steder) som fortjener dette, men det er også en ganske liten prosent av kommunens ungdommer som får gå på skolen, fordi ventelister og andre forhold ikke tillater fælt mye større aktivitet enn i dag.

Skolen drives på mange sett og vis som da den het Gjøvik Musikkskole med røtter langt tilbake på 60-tallet og vel så det, og har med unntak av at rytmisk musikk ble innlemmet på 90-tallet (50 år etter Rock around the Clock) kun vært utvidet med en liten avdeling med visuell kunst. Arenaer som ungdommen i dag, men enda viktigere i 2030 bedriver sin ytringskultur i er langt unna der vi kan gi tilbud i dag. Dette er begrenset av huset man bor i, ikke kreativiteten til de som jobber der.

Vi må ha en ny kulturskole i sentrum, i et nytt moderne bygg, i et samspill med andre, der man også kan gi tilbud på noe så selvfølgelig som dans, drama, skapende skriving. Det er det ikke i dag. På denne måten dobler man kapasitet og tilbud og 1000 elever bør være mulig. Kanskje det dobbelte. Tenk for et kraftsenter det vil være i byens midte, med alle de sidelengs-muligheter man da vil få.

Moderne Litteraturhus krever langt bedre levekår enn dagens bibliotek, eller skal vi si 80-tallets bibliotek. Vi er blitt en universitetsby, men det er kun ETT lesekammers og et bitte lite leserom der. Dagens bibliotek låner ut flere bits enn atomer, det er ikke hyllemeter for synlig lagring av bøker som er behovet – men en helt annen digital virkelighet, der det er rammer og rom for møteplasser og aktiviteter son er gått fra «hysj!» til «hurra!». Kveldsarrangement, åpent hus, studiegrupper, språkskoler, kurs, foredrag, onlinedebatter, you name it – det er helt andre kapitler og sider som åpnes i dagens og fremtidens bibliotekverden.

Jeg sitter og skriver dette på biblioteket i kulturhuset Buen i Mandal (under dekke av egentlig å jobbe med en masteroppgave i «Nyskaping og innovasjon» på BI). Det er jazzkonsert i foajeen, kinoen kjører første forestilling, det rigges for et event i Elvesalen, det er standup på Klubbscenen i kveld og kunst, installasjoner og utstillinger i rom inne og ute. I min daglige jobb som utviklingsrådgiver på Kristiansand Kulturskole jobber vi nå med byggeplaner for en 4000 kvadratmeter stor kulturskole i fire etasjer som skal huse vår 2000 elever og 100 ansatte.

Da skulle enkel matte tilsi at bare kulturskolen i Gjøvik trenger 2000 nye kvadratmeter. Biblioteket det samme. Samspillet vil kunne være enormt, det kan være åpent 18 timer om dagen, og gi kulturbyen Gjøvik kredibilitet igjen – fordi hvis vi vil ha symfoniorkester må vi ha en god kulturskole, vil vi opprettholde status som en by med mange band, sangere og showfolk må de komme fra et sted, og ha et sted å komme til. Dagens uttrykk er mangfoldige, det kan byen også bli.

Jeg har da ikke sagt mye om andre beboere på huset som UngIGjøvik, ateliermuligheter, makerspace, at NTNU kunne få en satellitt i sentrum, kulturadministrasjon under samme tak, flerbruksfordeler med hotell, for turneer og crossoverprosjekter. Massive effekter og et allbrukshus, – der folk alt er. Det hadde vøri knall, fordi det kan vi få til – om vi vil – i seg sjøl en lagseier.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags