Gjøvik Glassverk og byen

Arkivbilde

Arkivbilde

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger 

Gjøvik glassverk velger å avslutte sin produksjon, pakker ned og forlater byen på grunn av høy leie. Galleri Fjordheim har betydd mye for Gjøvik, og jevnes muligens med jorden om ingen tar grep.

Hva ønsker Gjøvik å gjøre? Hva er viktig for Gjøvik? Arv og historie er ikke fornybare ressurser, men kreativitet er det. Om politikerne vil ta dette på alvor, så må det gjøres nå. Hva er viktig for en by? Hvordan få folk til å flytte dit? Skape arbeidsplasser? Innovasjon? Det er mer enn bruer og vann, selv om infrastruktur er viktig for å kunne bo og arbeide i en by. Det er også viktig med frivillighet, men der går det også en grense.

I Detroit prioriterte man industrien som viktigst og glemte kulturen. Hva ble igjen da byen gikk konkurs?

Vi flytter hele tida, ikke minst de unge. Vil de som flytter ut, komme tilbake? Alle byer ønsker å trekke til seg de unge med ny faglig kompetanse. Da er kulturen med og bestemmer hva en by er, på en sammensatt måte. Kreativitet skaper og former livet, på samme måte som oksygenet vi puster inn. Sammen med arv og tradisjoner skaper den nye spenninger.

Dagens klassikere er gårsdagens innovasjon, og den brukes fortsatt. Tenk på Eiffeltårnet i Paris. Hva er viktig for en by? Kulturen kommer stort sett alltid sist. Alle andre ting synes å være viktigere. Hvordan skaper vi byer i endring? Hvordan måler vi kultur, tar i bruk skjulte kulturelle skatter, finner fram til byens egenart? Hvordan gjør vi det som ingen andre byer gjør? Soft urbanisme er mer enn veger og bruer. Det er god urban design, det er kunstnerisk byutvikling. God arkitektur, gode skoler, fokus på identitet og folks velvære.

Byer er ikke enkle å måle, heller ikke byens egenart. Men det er menneskene som bor i byen som skaper den, og i mindre byer handler det også om å få folk til å komme tilbake.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags